Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na horách hrozia lavíny!

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t. j. tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Snehová pokrývka v predchádzajúcich dňoch mierne sadla, vplyvom nového sneženia a silného vetra je však na extrémne strmých záveterných svahoch nestabilná vrstva nového snehu. Uvoľnenie lavín je pravdepodobné už pri malom mechanickom zaťažení. Príležitostne je možný samovoľný výskyt malých a stredných lavín, ktoré môžu zasiahnuť aj údolné cesty. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej upozorňuje, že túry si vyžadujú opatrnosť a znalosť posúdenia miestnej lavínovej situácie.

Na hrebeňoch hôr bolo dnes ráno hmlisto a so snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od -11°C do -1°C. Fúkal silný až búrlivý severozápadný vietor s rýchlosťou do 60 km/hod, v nárazoch do 90 km/h. Za posledných 24 hodín napadlo od 5 do 15 cm nového snehu, ktorý je vplyvom silného vetra previevaný na záveterné najmä juhovýchodné svahy a do žľabov, kde vytvára málo stabilné snehové útvary - dosky, vankúše a preveje. Na hrebeňoch je silná námraza.

Predpokladaný stupeň lavínového nebezpečenstva na utorok 24. marca je veľké lavínové nebezpečenstvo, t. j. štvrtý stupeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu