Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Brigád pre vysokoškolákov pre krízu ubudlo

BRATISLAVA - Privyrobiť si na brigáde, a zlepšiť tak mesačný rozpočet, bude pre vysokoškolákov stále väčším problémom. Pracovné ponuky pre študentov sa pre hospodársku krízu, ktorá už pripravila o prácu tisíce ľudí, znížili aj o polovicu. Zhodla sa na tom väčšina zástupcov pracovných agentúr, ktoré ČTK oslovila.

Obmedzený výber brigád by však nemal ovplyvniť hodinové zárobky študentov. Podľa Ústavu informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ) pracuje počas semestra približne polovica až tri pätiny z vyše 130.000 denných študentov verejných vysokých škôl.

"Počet pracovných ponúk pre vysokoškolákov klesol rovnako ako počet ostatných pracovných miest," povedala ČTK hovorkyňa najväčšej personálno-poradenskej spoločnosti na Slovensku - Trenkwalder Jana Zedníková. Podľa nej sa záujem zamestnávateľov o príležitostnú prácu študentov znížil až o polovicu.

Pokles pracovných ponúk pre vysokoškolákov zaznamenala aj pracovno-personálna agentúra Plus, ktorá eviduje až niekoľko záujemcov na jedno miesto. "Brigády a príležitostné práce pre študentov vysokých škôl ubudli oproti vlaňajšku aj o päťdesiat percentuálnych bodov," potvrdila Marta Sakóciová z agentúry Plus.

Opačné skúsenosti majú v pracovno-personálnej spoločnosti Index Nosluš, ktorá ponúka prácu na Slovensku i v Česku. "Zatiaľ sme nezaznamenali zásadný pokles v brigádnických alebo pomocných prácach, ktorú sú určené prevažne vysokoškolákom," zhodnotila organizačná riaditeľka spoločnosti Darina Mokráňová. Upozornila, že začiatok roka býva vždy slabší, zatiaľ však nemožno hovoriť o medziročnom poklese. Zástupcovia agentúr sa zhodli, že v porovnaní s vlaňajškom sa zmenila aj ponuka prác.

"Pomocné práce vo výrobe nahradili marketingové prieskumy zamerané na reklamu a propagáciu," uviedla Mokráňová. Najviac dostupných miest je podľa Zedníkovej v oblasti služieb a maloobchodu, pričom ide najmä o manuálnu prácu a hostessing. "Citeľne ubudli ponuky brigád v logistike a administratíve, v strojárskom a automobilovom priemysle sa v podstate úplne stratili," tvrdila. Horšia dostupnosť práce podľa Zedníkovej znamená, že študenti sú pripravení zobrať v zásade akúkoľvek ponúkanú prácu.

Jej cenu, ktorá vlani rástla, by to však podľa Mokráňovej nemalo ovplyvniť. Hodinová mzda v spoločnosti Index Nosluš sa pohybuje od 1,7 eura (51,27 Sk) do päť eur (150,63 Sk), pričom na východe krajiny sú platy najnižšie. V spoločnosti Trenkwalder je hodinová mzda na brigádach približne dve eurá (60,25 Sk).

"Pri zamestnaní popri škole začínajú platy vysokoškolákov na úrovni 340 eur (10.242,84 Sk)," doplnila Zedníková. Mesačné príjmy študentov sa podľa posledných údajov ÚIPŠ z októbra minulého roku pohybovali v rozpätí od 30 eur (903,78 Sk) do viac ako 300 eur (9037,8 Sk), stredná hodnota (medián) mesačného zárobku študentov bola sto eur (3012,60 Sk).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu