Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

I. kolo pre Gašparoviča sklamaním, pre Radičovú úspechom

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aj keď prvé kolo prezidentských volieb vyhral prezident Ivan Gašparovič, výsledok je pre hlavu štátu sklamaním a pre jeho opozičnú súperku Ivetu Radičovú úspechom.

Takto dnes väčšinou komentovala výsledky hlasovania slovenská tlač. Podľa denníka Sme sa témou pred rozhodujúcim záverečným kolom môže stať aj podpora slovenských Maďarov pre Radičovú.

Najčítanejší denník Nový čas Radičovú označil za druhého víťaza volieb popri úradujúcom prezidentovi. "Šance oboch sú vyrovnané. Rozdiel medzi Gašparovičom a Radičovou nie je priepastný. Čaká nás súboj na ostrie noža," napísal v komentári.

"Prvé kolo volieb prinieslo sklamanie úradujúcemu prezidentovi Gašparovičovi. Na víťazstvo v prvom kole nesiahol ani končekmi prstov," poznamenal denník Pravda. "Ivan Gašparovič to bude mať v každom prípade ťažké, aby dokázal obhájiť pozíciu a ľuďom dokázal, že on je ten, kto by mal ďalej vládnuť z prezidentského paláca," pridal sa denník Plus jeden deň.

Sme pripomínalo, že krátko po vyhlásení výsledkov volieb na Radičovú zaútočila koaličná strana SNS, ktorá jej vyčítala, že získala silnú podporu na národnostne zmiešanom území južného Slovenska, k čomu sa pridali aj predstavitelia Smeru-SD premiéra Roberta Fica. Obe tieto strany podporovali Gašparoviča. "O novom prezidentovi bude rozhodovať aj nenávisť. Ivan Gašparovič a jeho spojenci sa ani netaja, že maďarskí voliči sú pre nich takým zlom, že kandidát, ktorý získa hlasy tejto desaťpercentnej skupiny občanov, by nemal byť prezidentom," tvrdil denník.

Odlišný pohľad ponúkla Pravda v ďalšom komentári. Radičovej sa podľa tohto komentára už nepodarí získať výraznejšiu časť voličov porazených kandidátov Františka Mikloška, Zuzany Martinákovej a Milana Melníka a jej úspech nie je až taký výrazný. "Mienka niektorých sociológov, že Radičová bude úspešne dobiehať Gašparoviča, je nepodložená. Voliči Mikloška, Martinákovej a Melníka majú k Radičovej ďaleko. Ak má v tomto teréne zálohy Radičová, má ich aj Gašparovič," tvrdil komentátor. Gašparovičovi podľa neho dopomohol k víťazstvu najmä premiér Robert Fico. "Za úspechom nudného, vyčerpaného a morálne ohybného Gašparoviča je hlavne predseda vlády. A jeho mienkotvorný vplyv," dodal.

Radičová skončila v prvom kole volieb za Gašparovičom druhá s odstupom necelých deviatich percentných bodov. Druhé kolo volieb sa bude konať 4. apríla.



Viac informácií nájdete na www.ovolbach.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu