Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Druhý pilier sa neoplatí pol milióna ľuďom, tvrdí Počiatek

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Druhý penzijný pilier, v ktorom si občania sporia na budúce dôchodky, sa neoplatí minimálne pol milióna ľuďom. Povedal to minister financií Ján Počiatek (Smer-SD) v dnešnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo, kde diskutoval s lídrom opozičnej SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom.

Vláda podľa neho druhý dôchodkový pilier zásadne oslabuje. "Dôchodkovej reforme by už mala dať vláda pokoj," uviedol. Peniaze, ktoré do systému ľudia vložili, podľa Počiatka v ohrození nie sú. Dzurinda sa nazdáva, že vládny kabinet z neho už tri roky len "šklbe". Počiatek je sklamaný z toho, aké pojmy sa v súvislosti so zmenami v starobnom dôchodkovom sporení používajú.

"Druhý pilier bol nastavený veľkoryso voči dôchodkovým správcovským spoločnostiam (DSS)," uviedol. Podľa novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorú tento týždeň schválil parlament, sa od júla znížia poplatky, ktoré sporiteľom v druhom pilieri účtujú DSS. Súčasný poplatok za správu dôchodkového fondu sa zníži z 0,065 % na 0,025 % z čistej mesačnej hodnoty majetku sporiteľa v dôchodkovom fonde.

Pribudne poplatok pre DSS za zhodnotenie majetku v dôchodkovom fonde. Podľa Počiatka bude zaujímavé sledovať, ako budú DSS peniaze sporiteľov zhodnocovať. Ich stratégiu neskúma. Vysvetlil, že systém vnáša garanciu toho, že sporiteľ bude mať na účte istinu, ktorú tam nominálne vložil. Zníženie poplatku nepokryje ani náklady organizácii, ktoré ho spravujú, poznamenal Dzurinda.

V otázke rozpočtu , v súvislosti s krízou, je Počiatek "mierny pesimista". Tvrdí, že až v priebehu roka sa ukáže, aká bude realita. Ak sa dostanú do problémov zahraničné trhy, na ktorých je SR závislá, problém môže byť podľa neho ešte väčší. Dzurinda podporil zámer udržať deficit na hranici troch percent.

Zároveň však dodal, že ekonomike by prospelo zníženie odvodového zaťaženia. Počiatek plošné zníženie označil za neefektívne opatrenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu