Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Na strmých svahoch hrozia lavíny, zasiahnuť môžu údolné trasy

BRATISLAVA - Ráno bolo na hrebeňoch hôr polojasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -10° C do -1° C. Fúkal len mierny prevažne severný vietor s rýchlosťou do 20 km/h. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol.

Sneh z poslednej periódy sneženia bol vplyvom vetra previevaný a ukladaný na exponované strmé svahy a do žľabov najmä severovýchodných, východných až juhovýchodných expozícií. Tu sa nachádzajú málo stabilné snehové útvary - dosky, vankúše a preveje. Hrebene a horské chrbty sú často vyfúkané na starý, tvrdý, miestami zľadovatený sneh.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo t.j. 3. stupeň, v ostatných pohoriach je dopoludnia mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň, v poludňajších hodinách zvýšené - 3 stupeň. Snehová pokrývka vplyvom striedania teplôt pomaly sadá a stabilizuje sa, stále je však len mierne spevnená. Uvoľnenie lavín z novšieho snehu je možné už pri malom mechanickom zaťažení alebo narušení snehovej pokrývky na svahoch so sklonom nad 35°.

Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej sa na extrémnych strmých svahoch očakáva aj samovoľný zosuv menších a stredne veľkých lavín z nového snehu, ktoré môžu zasiahnuť údolné trasy. Na južných trávnatých svahoch je možný aj zosuv základových lavín.

Túry vyžadujú veľkú opatrnosť a znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie. Treba vylúčiť pohyb na extrémnych, strmých svahoch. Predpokladaný stupeň lavínového nebezpečenstva na nasledujúci deň: mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu