Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vo vysokohorskom teréne hrozia lavíny

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na hrebeňoch hôr bolo dnes ráno polooblačno až zamračené, hmlisto. Mierne sa oteplilo, teplota vzduchu sa pohybovala od -9°C do 0°C.

Fúkal mierny, miestami vo vysokých polohách čerstvý západný vietor s rýchlosťou do 30 km/h. Za posledných 24 hodín sneh nepripadol. Sneh z poslednej periódy sneženia bol vplyvom vetra previevaný a ukladaný na exponovaných strmých svahoch a žľaboch najmä južných, juhovýchodných a východných expozícií. Tu sa nachádzajú málo stabilné snehové útvary - dosky, vankúše a preveje. Sneh v stredných a nižších polohách je v priebehu dňa vlhký až mokrý, vo vysokých suchý. V hrebeňových polohách je vytvorená silná námraza. Hrebene a horské chrbty sú vyfúkané na starý tvrdý, miestami zľadovatený sneh.

Podľa informácií Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku trvá zrána mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2 stupeň, v priebehu dňa zvýšené lavínové nebezpečenstvo - tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Snehová pokrývka je na extrémnych a strmých svahoch len mierne spevnená. Uvoľnenie lavíny z naviateho snehu je pravdepodobné už pri malom mechanickom zaťažení alebo narušení snehovej pokrývky na svahoch so sklonom nad 35°. V priebehu dňa pri oteplení je možný aj výskyt menších alebo stredne veľkých samovoľných lavín . Na trávnatých svahoch v stredných a nižších polohách môžu pri oteplení vzniknúť malé základové lavíny. Pri túrach sa vyžaduje opatrnosť a znalosť posúdenia miestnej lavínovej situácie.

Na utorok sa predpokladá mierne lavínové nebezpečenstvo - druhý stupeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu