Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Černák zmenil taktiku, rozhodol sa vypovedať

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák (Zdroj: SITA)

PREŠOV - Údajný bývalý šéf slovenského podsvetia Mikuláš Černák, ktorý pred prešovským okresným súdom čelí obžalobe zo siedmich vrážd, dnes zmenil svoju doterajšiu taktiku a začal pred súdom vypovedať.

Černák v procese do dneška vypovedať odmietal. Údajnému bossovi hrozí v prípade dokázania viny 15- až 25-ročné väzenie, prípadne doživotie. Pôvodne sa očakávalo, že na súde sa dnes začnú záverečné reči, Černákovo rozhodnutie však môže trvanie procesu predĺžiť.

Černák v doterajšom priebehu sledovaného procesu so súdom spolupracoval a podieľal sa na vypočúvaní svedkov, celú legálnosť procesu však od začiatku spochybňoval. Časť vyšetrovania na Slovensku sa totiž podľa neho začala bez súhlasu Česka, odkiaľ Černáka do krajiny vydali. Proces s Černákom sa začal v novembri.

Černák súd požiadal, aby počas jeho výpovede z procesu vylúčili verejnosť a novinárov, s čím senát súdu súhlasil. Údajný mafiánsky boss, ktorý chce vo výpovedi údajne uviesť nové skutočnosti, sa totiž obáva, že zverejnenie jeho výpovede by mohlo zmariť proces či výpovede svedkov.

Ako dlho môže Černákova výpoveď trvať, nie je zrejmé. Súd verejnosť z procesu vylúčil až do stredy.

Podľa obžaloby Černák, ktorý na rozsudok čaká vo väzbe, v roku 1994 zavraždil údajného policajného informátora Jozefa Filipa a o tri roky neskôr bývalého policajta Gustáva Slivenského. Okrem toho ho obžalovali z vrážd štyroch údajných členov rôznych skupín podsvetia a objednania vraždy banskobystrického podnikateľa Mariána Karcela.

Černákovi okrem procesu v Prešove hrozí obnovenie konania za údajnú vraždu poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka pred súdom v Banskej Bystrici. O obnovenie procesu začiatkom minulého roku požiadala Generálna prokuratúra. V Prešove zas na Černáka čaká začatie ďalšieho procesu za údajné objednanie vraždy nepohodlného svedka Miroslava Vlčeka z roku 1993.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu