Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vodohospodári očakávajú vzostup rieky Morava, záplavy nehrozia

BRATISLAVA - Slovenskí vodohospodári očakávajú zvýšenie hladiny rieky Morava nad úroveň prvého stupňa povodňovej aktivity. Záplavy však zatiaľ údajne nehrozia.

Povedala to Mária Požgajová zo Slovenského vodohospodárskeho podniku v Malackách. Na zvýšený prietok Moravy upozornili aj meteorológovia, ktorí vydali pre slovenský úsek rieky výstrahu prvého stupňa. Prvý stupeň povodňovej aktivity už zaznamenali na rieke Teplica pri Sobotišti.

"Momentálne máme v Moravskom Jáne 384 centimetrov, očakávame zvýšenie hladiny na 434 centimetrov," povedala popoludní Požgajová. Prvý stupeň povodňovej aktivity vyhlasujú, keď hladina rieky v tomto úseku stúpne nad 420 centimetrov. Morava stúpa pre topenie sa snehu a zrážky na území Česka.

Hladina rieky Teplica, ktorá je pravostranným prítokom Myjavy, presiahla pri meracej stanici Sobotište jeden meter. Myjava ústí do Moravy. Na niektorých slovenských tokoch je ešte ľad a ľadová triešť. Práve ľad, ktorý pri oteplení zatarasil korytá riek, spôsobil v januári lokálne povodne na strednom a východnom Slovensku.

Slovensko postihli väčšie jarné povodne naposledy na prelome marca a apríla roku 2006. Vyliate vodné toky vtedy zasiahli okolo 200 miest a obcí a zaplavili približne 1300 obytných domov, najmä v povodí Moravy a na východe krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu