Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ministerstvá môžu šetriť výraznejšie, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - V boji s hospodárskou krízou vláda nepôjde cestou zvyšovania rozpočtového deficitu. V diskusnej relácii SRo Sobotné dialógy to uviedol premiér Robert Fico. „Ak nám budú chýbať nejaké peniaze na programy, ktoré ďalej budeme rozvíjať pre ľudí, zatiaľ vidím predovšetkým cestu škrtov vo vládnej spotrebe,“ vyhlásil predseda vlády.

Jednotlivé ministerstvá majú podľa Fica významné rezervy pokiaľ ide o efektívne vynakladanie zdrojov. „Myslím si, že ministerstvá by vydržali aj s desaťpercentnými škrtmi, pokiaľ ide o výdavky,“ uviedol.

Pri míňaní peňazí má podľa Fica vláda dva limity. Prvým je deficit verejných financií, ktorý by nemal prekročiť tri percentá hrubého domáceho produktu. Druhým je záväzok neobmedziť bežiace sociálne programy.

„Vláda urobí všetko pre to, aby udržala verejné financie v dobrej kondícii,“ zdôraznil. Slovenské hospodárstvo je podľa premiéra v porovnaní s okolitými štátmi na tom stále dobre. Napriek poklesu výkonnosti ekonomiky očakáva hospodársky rast. Za krízový nepovažuje ani vývoj na trhu práce.

Rast nezamestnanosti označil za „zanedbateľný“. Opakovane obvinil médiá, že o kríze informujú tendenčne. „Ak by som si zrátal všetkých nezamestnaných, ktorých už v médiách prepustili, tak na Slovensku by dnes nebolo ani jedno pracovné miesto,“ vyhlásil. Naďalej považuje Slovensko za krajinu, ktorá má v boji s krízou „veľmi dobré východiskové pozície“.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu