Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Wänke prijal ako úplatok víno a jablká, tvrdí svedok

Vladimír Wänke
Vladimír Wänke

PEZINOK – Bývalý futbalový funkcionár Vladimír Wänke prijal ako úplatok víno a jablká. Pred Špeciálnym súdom do dnes potvrdil svedok, manažér futbalového klubu v Dolnej Strehovej Ján R.

Podľa jeho výpovede priniesol Wänkemu za prestup hráča Erika Ježíka zo Spartaka Trnava dva kartóny vína. V nich bolo po šesť fľašiek vína - jedna mohla stáť približne 40 korún. V druhom prípade mal Wänkemu za prestup hráča Romana Goliana z vietnamského klubu údajne dať debničku približne 15 kilogramov jabĺk, ktoré nazbieral vo svojej záhrade.

"Na futbalový zväz, mi hovorili niektorí ľudia z iných klubov, sa nechodí s prázdnymi rukami," povedal svedok.

Niekdajší druhý muž Slovenského futbalového zväzu podľa prokuratúry zobral úplatky v ôsmich prípadoch.

"Som nevinný," vyhlásil včera Wänke. Dodal, že skutky, ktoré sa mu kladú za vinu, sa neudiali. Bývalý funkcionár spolu údajne prijal za vybavenie prestupov hráčov 35.000 Sk (podľa konverzného kurzu 1162 eur), uplatiť sa dal vraj aj vínom a jablkami. V prípade dokázania viny mu hrozí niekoľkoročné väzenie.

Wänke je prvým vysokým športovým funkcionárom, ktorý sa postavil pred Špeciálny súd. Ten sa zaoberá okrem korupcie aj trestnými činmi politikov či organizovaným zločinom. Za korupciu už pred Špeciálnym súdom čelili obžalobe regionálni politici, sudcovia či lekári.

Bývalého šéfa Ligovej komisie, ktorý mal na starosti tiež matriku na futbalovom zväze, zatkli v marci 2007 pri preberaní údajného úplatku vo výške 10.000 korún (332 eur). Wänke sa už skôr bránil, že obálku s peniazmi mu bez jeho vedomia podstrčil majiteľ futbalového klubu Eldus Močenok Stanislav Szabo. Ten s políciou spolupracoval ako agent. Wänke mal za úplatok údajne urýchliť prestup jedného hráča z nižšej súťaže v Rakúsku do Močenka.

Zadržanie Wänkeho bol prvý prípad údajnej korupcie na najvyšších miestach slovenského futbalu, pri ktorom polícia niekoho prichytila pri preberaní peňazí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu