Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poliaka zasypala lavína

Zobraziť galériu (3)

VYSOKÉ TATRY - Tragédia sa stala v sobotu okolo poludnia. Na Vysokú smerovala trojica Poliakov. Jeden z nich sa pošmykol a zrútil sa dolu žľabom pod Český štít. Jeho kolegovia ihneď privolali prostredníctvom čísla 112 pomoc a sami sa spustili k zranenému kamarátovi.

Keď ho našli, bol ešte živý a pri vedomí. Na trojicu Poliakov sa však privalila ďalšia pohroma. Bola to mohutná dosková lavína, ktorá ich všetkých prisypala. Dvojici zdravých horolezcov sa podarilo z lavíny vyhrabať, no ich zraneného kolegu pochovala dvojmetrová vrstva snehu.

V sobotu popoludní sa zasypanému Poliakovi snažili pomôcť záchranári z Horskej záchrannej služby, oblasť Vysoké Tatry. Ich snahu však marili husté sneženie, silný vietor a potom tma. V nedeľu ráno im už pomáhali aj psovodi s lavínovými psami. "Poľského horolezca našli v nedeľu okolo poludnia," povedal službukonajúci HZS Michal Gerčák. "Žiaľ, už nejavil známky života." Príčinu smrti Poliaka určí súdna pitva.

Záchranári mali plné ruky práce počas celého víkendu. V piatok zachraňovali Popradčana (40), ktorý sa zranil pod Lomnickým štítom. Z piatka na sobotu pomáhali v Chate pri Zelenom plese chorej turistke (25) z Komárna. V sobotu hľadali skupinu stratených poľských turistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu