Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

V Prešove vyčíňa chrípka, zasiahla hlavne stredoškolákov

PREŠOV – Počet chorých na chrípku a jej podobné akútne respiračné ochorenia v Prešovskom kraji vzrástol oproti minulému týždňu o 1 920 prípadov. V predošlom týždni lekári evidovali 11 313 chorých na chrípku, v tomto týždni ich bolo 13 233.

Podľa údajov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva ide o chorobnosť 2 462 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Počet zatvorených školských zariadení vzrástol na 19 . Mnohé triedy sa zatvorili len na dva či tri dni.

V Poprade sa pre chrípku nevyučovalo v štyroch základných a jednej strednej škole a chrípkové prázdniny mala aj jedna materská škola.

Vo Vranove nad Topľou zatvorili tri stredné a jednu základnú školu, v Bardejovskom okrese mali chrípkové voľno v štyroch málotriedkach - v troch materských a jednej základnej škole. V ostatných okresoch išlo o jednu školu alebo sa im chrípka celkom vyhla. Podľa vyjadrenia zástupkyne regionálnej hygieničky Slávky Zakuťanskej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove chrípka by mala na budúci týždeň kulminovať.

Ovplyvňuje to počasie, ale aj organizmus ľudí, ktorý je koncom zimy viac oslabený. V Prešovskom kraji budú posledný februárový týždeň prázdniny, čo by malo mať priaznivý vplyv na zníženie počtu chorých. Tohtoročná chrípka sa objavovala na začiatku u malých detí v predškolskom veku, za posledné dva týždne viac ohrozuje vekovú skupinu 15- až 19-ročných. Zdravotné problémy sa prejavujú vysokými teplotami, bolesťami tela, až následne prichádza bolesť v hrdle a kašeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu