Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Simon sa zatiaľ vyhol vylúčeniu z SMK, nemôže dostať funkcie

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec opozičnej SMK a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon porušil stanovy strany, zatiaľ sa však vyhol vylúčeniu zo strany.

Rozhodla o tom Republiková etická komisia SMK. Informovala o tom dnes Slovenská televízia (STV).

Simon začal čeliť návrhu na nútený odchod zo strany ešte vlani v apríli po ostrej kritike na adresu šéfa SMK Pála Csákyho. Etická komisia podľa STV konštatovala, že Simon "nekonal v súlade s cieľmi vytýčenými v základných dokumentoch strany." V najbližších dvanástich mesiacoch nemôže byť navrhnutý na žiadnu funkciu v SMK, ďalšie porušenie stanov bude znamenať jeho vylúčenie, poznamenala televízia.

Poslanca navrhla vylúčiť zo strany etická komisia ešte minulý rok po tom, čo vyzýval Csákyho na odchod z predsedníckej stoličky. Simon šéfa SMK obvinil, že presadzovaním osobných záujmov poškodzuje dobré meno strany. Csáky totiž podľa exministra požadoval od premiéra Roberta Fica dotáciu pre vydavateľa svojej knihy krátko predtým, ako sa opozičná SMK rozhodla pridať ku koalícii pri hlasovaní o lisabonskej zmluve o reformách EÚ.

Simon dnes pre STV zopakoval svoje obvinenia a vyhlásil, že "pracovnou metódou Pála Csákyho je dennodenne klamstvo a pri týchto klamstvách bol aj prichytený." Predseda SMK reagoval, že Simon by sa mal správať dôstojne ako bývalý minister; nepovedal, či sa pre jeho posledné vyjadrenia obráti na etickú komisiu strany.

Otvorené vnútrostranícke konflikty toto volebné obdobie postihli aj ďalšie dve parlamentné opozičné strany. Spory v SDKÚ-DS a KDH dokonca vyústili do odchodu viacerých členov z ich poslaneckých klubov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu