Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Hlbočan: Spis s obvineniami voči Ivanovi L. je impotentný na dôkazy

V kauze čelí bývalý šéf tajnej služby Ivan L. v súvislosti s prípadom Gejzu V. obvineniam zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a nadržiavania.
V kauze čelí bývalý šéf tajnej služby Ivan L. v súvislosti s prípadom Gejzu V. obvineniam zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a nadržiavania.

BRATISLAVA - Vyšetrovací spis v kauze bývalého riaditeľa divízie SIS Gejzu V. je podľa obhajcu Ľubomíra Hlbočana impotentný na dôkazy.

V kauze čelí bývalý šéf tajnej služby Ivan L. v súvislosti s prípadom Gejzu V. obvineniam zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a nadržiavania. Obhajca Ivana L. Hlbočan vo svojom vyjadrení, ktoré poslal agentúre SITA, zároveň vyhlásil, že táto kauza je "paranormálnym javom, nepatriacim do práva".

Dôkazy, ktoré sa v spise nachádzajú, podľa neho nesvedčia ani len o podozrení voči jeho mandantovi a obvinenie má politický charakter. Napriek tomu si Hlbočan nemyslí, že prokurátor návrh vyšetrovateľa na podanie obžaloby zmietne zo stola.

"Vzhľadom na to, že sa vytvárajú špeciálne inštitúty a že špeciálne je osoba inžiniera Ivana Lexu kriminalizovaná, neverím v zákonnosť v tomto štáte. Za normálnych okolností pri absencii kvalifikačných znakov, ktoré právo vyžaduje, by obžaloba podaná nemohla byť za takejto dôkaznej situácie, keď je spis nemý, hluchý a slepý voči obvineniu, ktoré je vznesené," uviedol pre agentúru SITA. Súd podľa neho nebude môcť pri takej dôkaznej situácii uznať vinu Ivanovi L.

Obvinenia vznesené voči Gejzovi V. nechcel Hlbočan komentovať, pretože nie je jeho obhajcom. Myslí si však, že aj v jeho prípade je "dôkazná situácia veľmi chabá".

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii podal návrh na obžalobu Ivana L. a Gejzu V. a ukončil tak vyšetrovanie ďalšieho prípadu trestnej činnosti bývalého vedenia Slovenskej informačnej služby (SIS).

Ivana L. navrhol obžalovať z trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a nadržovania. Hrozí mu trest odňatia slobody na tri až desať rokov. Gejzu V. vyšetrovateľ navrhol obžalovať z vydierania a podvodu. Hrozí mu trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Obaja sú trestne stíhaní na slobode.

Podľa informácií z ministerstva vnútra, jeden z príslušníkov SIS uzavrel v roku 1997 so súkromnou stavebnou spoločnosťou zmluvu o výstavbe domu v Stupave. Urobil tak pri plnení svojich služobných povinností. O zákonnej akcii vedel jeho nadriadený - riaditeľ divízie Gejza V.

Vo februári 1997 Gejza V. vyplatil stavebnej spoločnosti tri milióny korún z fondu zvláštnych finančných prostriedkov SIS. Časť peňazí chcel však podľa vyšetrovateľa sám použiť na rekonštrukciu svojho rodinného domu v Hrnčiarovciach nad Parnou.

Ako sa ďalej uvádza v informácii z ministerstva vnútra, v apríli 1997 Gejza V. začal konateľa stavebnej spoločnosti vydierať. Vyhrážal sa mu, že spoločnosť stratí zákazku na stavbu domu v Stupave, ak táto nebude rekonštruovať aj jeho rodinný dom.

Stavebná spoločnosť bez uzavretia zmluvy a pod hrozbou začala rekonštruovať dom riaditeľa divízie SIS. Gejza V. neskôr odmietol stavebnej spoločnosti za murárske, tesárske a stolárske práce zaplatiť. Konateľa spoločnosti odporučil na financie, ktoré mu SIS vyplatila na výstavbu domu v Stupave.

Podľa informácie MV SR Gejza V. neoprávnene použil na rekonštrukciu vlastného rodinného domu finančné prostriedky SIS. Dopustil sa podľa vyšetrovateľa trestných činov vydierania a podvodu. Zároveň spôsobil Slovenskej informačnej službe škodu viac ako milión korún.

V informácii MV SR sa ďalej uvádza, že riaditeľ SIS Ivan L. sa o nezákonnom použití prostriedkov SIS Gejzom V. mal dozvedieť na jar roku 1998. Podľa Trestného poriadku mal zistenú trestnú činnosť okamžite oznámiť orgánom činným v trestnom konaní. Ivan L. tak neurobil.

Rovnako nevyužil zákonné prostriedky na to, aby prinútil Gejzu V. nahradiť spôsobenú škodu SIS. Ivan L. zneužil svoju právomoc ako verejný činiteľ. Zároveň tak umožnil Gejzovi V. vyhnúť sa v roku 1998 trestnému stíhaniu, píše sa ďalej v informácii z rezortu vnútra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu