Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záujemcovia o prezidentské kreslo už doručili petičné hárky

Prezidentský palác
Prezidentský palác

BRATISLAVA - Takmer všetci uchádzači o prezidentské kreslo, ktorí pred časom ohlásili záujem kandidovať v marcovej voľbe o najvyšší politický post v krajine, už do Národnej rady doručili potrebné doklady.

Dnes tak urobila opozičná kandidátka Iveta Radičová. Termín na odovzdanie petície s minimálne 15.000 podpismi občanov alebo návrhu 15 poslancov, ktoré sú podmienkou kandidatúry, uplynie o polnoci.

Najväčšie šance dávajú prieskumy i politológovia súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi, ktorý už podľa kancelárie Národnej rady splnil podmienky pre účasť vo voľbe, a stal sa tak oficiálnym kandidátom. Istými kandidátmi sú aj bývalá poslankyňa parlamentu za Komunistickú stranu Slovenska Dagmar Bollová a nezávislý poslanec František Mikloško, ktorého podporujú Konzervatívni demokrati Slovenska.

Kancelária Národnej rady musí podľa jej pracovníčky Eleny Valovičovej ešte skontrolovať petičné hárky podpredsedníčky SDKÚ-DS Radičovej, nominanta ĽS-HZDS Milana Melníka, predsedníčky mimoparlamentného Slobodného fóra Zuzany Martinákovej a Karola Sidora, ktorého podporujú komunisti.

O prezidentské kreslo sa nebude uchádzať exminister vnútra Ivan Šimko, rozhodol sa podporiť Mikloška. Do boja o najvyšší politický post sa nezapojí ani nezávislý kandidát Július Kubík, ktorý je neúspešným kandidátom na prezidenta z roku 2004. Kandidatúru zvažoval tiež predseda Slovenskej národnej jednoty Stanislav Pánis.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu