Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gašparovič zámerne naťahoval čas, je to manipulácia, tvrdí Öllös

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič zámerne naťahoval čas, kým oznámil svoje rozhodnutie opätovne sa uchádzať o post hlavy štátu, povedal dnes politológ László Öllös.

"Neoznámil to skôr nie preto, že to nevedel potvrdiť, ale preto, že to potvrdiť nechcel. Zámerne to naťahoval, aby sa o tejto záležitosti hovorilo. Je to súčasť kampane, hra a určitá forma manipulácie," povedal Öllös.

Gašparovič oznámil novinárom svoj záujem kandidovať dnes. Pre svoju opätovnú kandidatúru získal pod petíciu podpisy občanov a má aj podpisy poslancov Národnej rady SR. Vo voľbách ho tiež podporia Smer-SD a SNS. Podľa Öllösa má veľmi dobré šance opätovne zasadnúť do prezidentského kresla. "Veľa však bude závisieť od toho, ako dokáže najsilnejšia oponentka Iveta Radičová zmobilizovať voličov," myslí si. Prekvapenie sa však podľa neho vylúčiť nedá.

Podľa Öllösa je otázkou, či sa v kampani rozprúdi diskusia o tom, aká by mala byť ústavná rola prezidenta. "Na Slovensku sa ešte nezačala, poslednýkrát sa o nej hovorilo ešte za minulého prezidenta Michala Kováča, keď sa dostal do konfliktu s mečiarizmom. Veľká časť kandidátov sľubuje v kampani všeličo možné, ale nič konkrétne," uviedol Öllös.

Prezident nemá žiadnu výkonnú moc. Podľa Öllösa môže mať však na základe toho, čo povie, "veľmi silnú demonštratívnu moc". Jeho výroky sa môžu dotýkať základov ústavnosti. Kým v niektorých krajinách, napríklad v Česku (Václav Klaus) či v Maďarsku (bývalý prezident Árpád Göncz) to zbadali, na Slovensku ešte nie, podotkol Öllös. Pre nového prezidenta môže byť podľa neho práve táto oblasť jednou z oblastí, na ktorú by sa mal zamerať. "V postkomunistických krajinách je to dôležité, pretože to naši ľudia nepoznajú," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu