Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Gašparovič dnes oznámi, či bude opäť kandidovať za prezidenta

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes oficiálne oznámi, či sa bude opäť uchádzať o post hlavy štátu. Gašparovič, ktorý je podľa prieskumov verejnej mienky favoritom volieb, už viackrát naznačil, že kandidovať bude. Občania si prezidenta vyberú v prvom kole 21. marca, prípadné druhé kolo sa uskutoční 4. apríla.

Gašparovič bude môcť ísť do volieb ako občiansky kandidát, keďže iniciatíva Náš prezident získala pre jeho kandidatúru už dostatočný počet podpisov. Okrem toho sa bude môcť spoľahnúť aj na podporu najsilnejšej vládnej strany Smer-SD, ako i Slovenskej národnej strany.

Najvážnejšou protikandidátkou Gašparovičovi by mohla byť podľa prieskumov bývalá ministerka práce Iveta Radičová, ktorú navrhli opozičné strany. Záujem uchádzať sa o prezidentský úrad ohlásila aj predsedníčka mimoparlamentného Slobodného fóra Zuzana Martináková, poslanec František Mikloško či nominant KSS Milan Sidor.

Vládna ĽS-HZDS podporuje vedca Milana Melníka. Oficiálnou kandidátkou sa už stala bývala poslankyňa KSS Dagmar Bollová. Funkčné obdobie sa Gašparovičovi skončí v júni. Prezidenta budú občania priamo voliť po tretí raz, prvého prezidenta Michala Kováča ešte zvolili v parlamente.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu