Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nový zákon: Vysokoškoláci by mali byť mobilnejší

BRATISLAVA - Vysokoškoláci budú môcť ukončiť vzdelanie na inej škole, kam počas štúdia prestúpili. Podľa ministra školstva Jána Mikolaja im to doteraz vysokoškolský zákon neumožňoval. Mobilitu vysokoškolákov medzi školami upravuje návrh zákona o vysokých školách, ktorý dnes schválila vláda na svojom rokovaní.

Novelu ešte musí schváliť parlament, poslanci by sa ňou mali zaoberať už na februárovej schôdzi. "Celkom dobre som nechápal, prečo súčasná legislatíva, ktorú nachystala minulá vláda, neumožňovala prestup študentovi z jednej vysokej školy na druhú," povedal po rokovaní kabinetu predkladateľ návrhu, podpredseda vlády a minister školstva Ján Mikolaj.

Podľa neho to bolo diskriminačné. Študenti museli podľa Mikolaja pri prechode z jednej školy na druhú, v rámci podobných fakúlt, robiť prijímacie skúšky. Ak nimi prešli, na novej škole im uznali výsledky z tej predchádzajúcej. "To prakticky zabraňovalo mobilite. My to nechávame na dekanov.

Ak dekan uzná, že študijný program a skúšky, ktoré študent vykonal na inej vysokej škole, vrátane zahraničnej, majú rovnaký obsah, potom sa mu skúšky môžu uznať a môže ďalej študovať," vysvetlil Mikolaj.

Podľa ministra ide v tomto prípade aj o to, aby študenti mohli semester, dva vyštudovať aj v zahraničí a aby im skúšky z toho obdobia u nás uznali. "Táto mobilita musí byť, a je, bežná v celom svete. Je to otvorenie možností," dodal Mikolaj. Na Slovensku funguje 20 verejných vysokých škôl, 10 súkromných, tri štátne a jedna zahraničná vysoká škola.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu