Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

TANAP: Slováci kradli podstatne viac dreva

POPRAD – Minulý rok zaznamenali Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) podstatne viac krádeží dreva ako v roku 2007.

Najväčšiu škodu evidujú lesníci v ochrannom obvode Červený Kláštor, kde doteraz neznámy páchateľ vyrúbal drevo v hodnote viac ako 800 €. Väčšinu prípadov krádeží dreva riešili lesníci v spolupráci s políciou v ochranných obvodoch Tatranská Lomnica a Kežmarské Žľaby.

Zlodeji tu poškodzujú najmä okrajové lesné porasty nad rómskymi osadami. Všetkých 67 minuloročných prípadov riešili lesníci v spolupráci s políciou. Viac ako polovicu krádeží sa podarila polícii vyriešiť. Len v jednom prípade bol uložený nepodmienečný trest odňatia slobody. V ďalších ôsmich prípadoch bol uložený trest odňatia slobody s podmienečným odkladom. V jednom prípade dostal zlodej zákaz vstupu do lesných porastov.

Okrem krádeží dreva, evidujú Štátne lesy TANAP-u aj 131 prípadov porušení zákona o lesoch. „Ide najmä o vynášanie haluziny z lesných porastov,“ hovorí Peter Uram zo Štátnych lesov TANAP-u. Väčšinu z týchto prípadov riešili lesníci dohovorom. Lesníkom situáciu sťažuje skutočnosť, že haluzinu zbierajú prevažne maloleté alebo mladistvé osoby z priľahlých rómskych osád. „Nemajú pri sebe žiadne doklady, ktorými by sa dala zistiť ich totožnosť. Dodatočná identifikácia je veľmi náročná a v nejednom prípade vlastne nemožná,“ dodal Uram.

Lesníci predpokladajú, že aj v tomto roku bude pokračovať tlak na nedovolený výrub dreva a poškodzovanie lesných porastov najmä v okrajových častiach ochranných obvodov Tatranská Lomnica a Kežmarské Žľaby v blízkosti rómskych osád. „Obávame sa, že postupne prejde od zberu haluziny k výrubu stojacich stromov,“ uviedol Uram. Zvýšenú pozornosť budú Štátne lesy TANAP-u venovať aj ochrane mladých lesných porastov najmä v letnom období pri chronickom protizákonnom zbere lesných
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu