Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Obžalovaného v kauze skupiny Róberta O. vzali späť do väzby

Róbert Okoličány
Róbert Okoličány

BRATISLAVA - Jaroslav P., ktorý má byť členom údajnej zločineckej skupiny Róberta O. z východného Slovenska, pôjde po dnešnom rozhodnutí Špeciálneho súdu (ŠS) v Pezinku opäť do väzby. Príkaz na jeho zatknutie vydal ŠS ešte 7. januára.

"Súd ho dnes vzal do väzby z dôvodu, že sa nezdržiaval na adrese, ktorú uviedol po prepustení z väzby a inak vedome maril vykonávanie nariadených úkonov," povedala hovorkyňa ŠS Katarína Kudjáková. Najvyšší súd (NS) SR potvrdil prepustenie z väzby Jaroslava P. len koncom novembra minulého roku.

Spolu s ním opustil vtedy brány väznice aj ďalší obžalovaný v kauze údajného zločineckého gangu Jozef L. Špeciálny súd, ktorý sa prípadom údajnej skupiny zaoberá, vtedy rozhodol o prepustení Jozefa L. a Jaroslava P. na základe rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR z 18. septembra vo veci iného obžalovaného v tejto kauze - Róberta N. ÚS SR vyhlásil jeho väzbu za nezákonnú a zároveň sa tento nález mal vzťahovať aj na iné osoby v tejto trestnej veci, aj keď ÚS SR o nich ešte nerozhodol.

Údajného šéfa zločineckej skupiny Róberta O. prepustili z väzby 15. mája tohto roku. Po necelých piatich mesiacoch na slobode ho však 13. októbra vzali späť do väzby. Prokurátor ho obvinil z ďalšieho trestného činu, mal sa pobiť na istej košickej diskotéke. Organizácia na čele s Róbertom O., Róbertom N. a Jozefom L. má údajne na svedomí šesť vrážd. Okrem toho sa mali obžalovaní dopustiť aj niekoľkých pokusov o vraždu.

Obžalovali ich aj z nedovoleného ozbrojovania, obchodu so zbraňami, ťažkého ublíženia na zdraví, vydierania a ďalších zločinov. Dovedna obvinili v tomto súdnom procese 16 páchateľov z 19 trestných činov. Pôvodná obžaloba sa týkala piatich vrážd. V druhej polovici marca 2008 súd prijal obžalobu na Róberta O. a ďalších troch údajných páchateľov vraždy Jozefa Ferenca.

Najznámejšia vražda sa udiala 23. apríla 2005 v Košiciach, keď dávkou zo samopalu zastrelili údajného bossa Jozefa Eštóka, s ktorým si takto mali riešiť osobný konflikt. Nebol jedinou obeťou. Počas streľby zasiahli na autobusovej zástavke i ďalšiu nezúčastnenú osobu - Romana Straku, ktorý po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol, aj jeho priateľku, ktorá sa zo zranení liečila štyri mesiace.

Trinástimi ranami zo samopalu údajne 7. júna 2004 zavraždili i Ganija Selmaniho, na ktorého si počkali pred reštauráciou, kde sa bol so svojou priateľkou najesť. Päť mesiacov nato údajne vraždil gang podľa polície opäť. Zamestnanca košickej firmy, ktorá zabezpečovala prevoz peňazí 30. novembra 2004, zastrelili zo samopalu kalašnikov a ukradli mu kufrík s hotovosťou 1,4 milióna Sk (47.171 eur). Rovnakým samopalom zavraždili 11. novembra 2001 v Moldave nad Bodvou 26-ročného Mareka Adama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu