Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Róbert Nigut z Okoličányho gangu je na slobode!

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Róbert Nigut, člen údajnej východoslovenskej zločineckej skupiny Róberta Okoličányho, je už na slobode. O jeho prepustení z Ústavu na výkon väzby rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR na neverejnom zasadnutí. Potvrdil to Peter Préti z NS SR.

Nigut je už druhým členom skupiny, ktorý sa na základe rozhodnutia ÚS SR dostal na slobodu. Prvým bol údajný šéf skupiny Okoličány, ktorého prepustili 15. mája. Do väzby sa však 13. októbra vrátil pre výtržníctvo. Nigut na Špeciálnom súde v Pezinku čelí obžalobe z viacerých trestných činov. Skupina, ktorej má byť členom, je obžalovaná z 19 trestných činov, medzi nimi je aj šesť vrážd, medzi najznámejšie patrí vražda Jozefa Estóka z apríla 2005 v Košiciach.

Súd podľa Prétiho rozhodoval o sťažnosti člena údajnej zločineckej skupiny na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR, ktorý 18. septembra konštatoval, že NS SR svojim uznesením porušil základné právo Róberta Niguta na slobodu. Zároveň mu priznal náhradu trov právneho zastúpenia v sume 13 028 korún (432,45 €), ktorú je NS SR povinný vyplatiť na účet jeho advokátky do mesiaca od právoplatnosti tohto nálezu. Celý prípad vrátil 8. októbra späť na NS SR. Obhajkyňa Niguta Katarína Dušáková je momentálne chorá a v jej kancelárii nechceli k prepusteniu Niguta nič povedať.

Nigut vo svojej sťažnosti adresovanej Ústavnému aj Najvyššiemu súdu uviedol, že aj v jeho prípade platí, že od 28. apríla 2007 do 12. júna 2007 absentuje rozhodnutie súdu o väzbe, podobne ako v prípade Róberta Okoličányho, čo je porušením základného práva na osobnú slobodu. Ani rozhodnutie Špeciálneho súdu (ŠS) SR z 12. júna 2007, vydané po mesiaci a pol po uplynutí predĺženej lehoty väzby, nemôže konvalidovať (napraviť) absenciu rozhodnutia súdu o väzbe. ÚS dal Nigutovi za pravdu.

V náleze Ústavného súdu, ktorý rozhodol o porušení práva Niguta na slobodu, sa uvádza, že "v konkrétnej veci bola väzba v prípravnom konaní predĺžená naposledy do 28. apríla 2007 a obžaloba bola podaná ŠS SR iba deň predtým, teda 27. apríla. Pokiaľ v takejto situácii pre krátkosť času nie je možné, aby súd naštudoval spis a o ďalšom trvaní väzby rozhodol, potom musí byť obvinený prepustený z väzby".

Podľa znaleckého posudku z odboru psychológie, ktorý zaznel na súde ešte v júli, „najmä v prípade usvedčenia z násilných trestných činov, z ktorých je (Nigut) obžalovaný, možno zo psychologického hľadiska očakávať u neho vyššiu mieru pravdepodobnosti recidívy páchania násilnej trestnej činnosti, ako i nepriaznivú prognózu nápravy a prevýchovy. Platnosť tohto záveru by sa mohla spresniť v prípade komplexného psychologického vyšetrenia obžalovaného.“

V prípade Niguta znalec vychádzal zo spisového materiálu, nálezov znalcov psychiatrov, ktorí vyhotovili psychiatrický znalecký posudok. Urobili ho aj na základe pozorovania v špecializovanom zariadení. Tieto údaje znalec hodnotil podľa prognostických kritérií recidívy. Na základe prejavov a správania sa obžalovaného na hlavných pojednávaniach znalec uviedol, že Nigut má konfrontačný až agresívny štýl správania sa. Ide o dominantnú osobnosť, ktorej ide o sebapresadenie a skôr vedenie ostatných než sa podriaďovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu