Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vláda navrhla Weissa za veľvyslanca do Maďarska

Peter Weiss
Peter Weiss

BRATISLAVA - Vláda dnes navrhla vymenovať za nového veľvyslanca v Maďarsku bývalého ľavicového politika Petra Weissa.

Informovala o tom televízia Markíza, ktorá sa odvolala na dva zdroje. Ministerstvo zahraničných vecí ani Weiss informáciu nepotvrdili. Definitívne by Weissa mal do funkcie potvrdiť prezident Ivan Gašparovič, nový veľvyslanec potrebuje aj súhlas prijímajúcej krajiny, teda Maďarska.

"Žiadne chýry komentovať nebudem," povedal Markíze Weiss. Ministerstvo zahraničných vecí tradične akékoľvek informácie o návrhoch na veľvyslanca nekomentuje, kým kandidátovi neodovzdá poverovacie listiny prezident a nezíska aj súhlas danej krajiny. Weiss by na budapeštianskej ambasáde mal vystriedať Juraja Migaša.

Weiss stál na čele slovenskej ľavice od pádu komunistického režimu, v roku 1990 sa Komunistická strana Slovenska pod jeho vedením zmenila na Stranu demokratickej ľavice (SDĽ), ktorá sa neskôr prihlásila k integrácii do EÚ a NATO a v roku 1998 bola súčasťou vlády Mikuláša Dzurindu. Neskôr Weiss po sporoch v SDĽ založil novú stranu Sociálnodemokratická alternatíva, tá však prepadla vo voľbách v roku 2002 a zlúčila sa so Smerom-SD premiéra Roberta Fica. V diplomacii Weiss doteraz nepôsobil, stál však na čele parlamentného zahraničného výboru.

Slovensko-maďarské vzťahy sú tradične komplikované. Minulý rok sa ešte vyostrili, keď si obe strany vymieňali ostré stanoviská pre menšinovú politiku, sporný zásah slovenskej polície na futbalovom zápase v Dunajskej Strede či pochody extrémistov v Maďarsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu