Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Fico bude o plyne hovoriť aj s Tymošenkovou

Ukrajinská predsedníčka vlády Julia Tymošenková
Ukrajinská predsedníčka vlády Julia Tymošenková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico bude o energetickej kríze rokovať aj s predsedníčkou ukrajinskej vlády Juliou Tymošenkovou.

Informovali o tom z Úradu vlády SR. Fico sa spolu s ministrom zahraničných vecí SR Jánom Kubišom a ministrom hospodárstva SR Ľubomírom Jahnátkom stretne s ukrajinskou premiérkou v stredu ráno o 8:00 v Kyjeve.

Fico sa má v stredu spoločne s bulharským premiérom Sergejom Staniševom zúčastniť aj na rokovaní s ruským premiérom Vladimírom Putinom, aby diskutovali o dodávkach plynu. Putin povedal, že Moskva má veľký záujem obnoviť dodávky cez Ukrajinu, v prvom rade do krajín, ktoré sú postihnuté najviac. Putin navštívil hlavné sídlo Gazpromu, kde mu šéf firmy Alexej Miller povedal, že Rusko chcelo dnes dodať približne 100 miliónov kubických metrov plynu na Balkán a Slovensko, ale Ukrajina nedovolila prechod plynu cez jej územie.

Ukrajina môže spoľahlivo dopravovať plyn do Európy iba vtedy, ak sa ruské dodávky vrátia na decembrovú úroveň, povedal dnes ukrajinský prezident Viktor Juščenko. "Je veľmi dôležité obnoviť dodávky na tých trasách, na ktorých boli v decembri 2008. To by nám dalo príležitosť zreorganizovať ukrajinský systém od zásobovania našich vlastných regiónov na zabezpečenie dodávok do Európy," povedal Juščenko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu