Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Kvôli požiaru bloky ENO odstavia na 21 dní

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Pre požiar v tepelnej elektrárni Nováky budú jej dva bloky odstavené 21 dní. Výpadok vo výrobe sa podarilo nahradiť spustením ďalšieho bloku nováckej elektrárne a jedného bloku v elektrárni Vojany na východnom Slovensku. Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico. Nehoda vraj ohrozila stabilitu prenosovej sústavy na Slovensku.

"Dvadsaťjeden dní by tieto dva bloky mohli stáť kvôli tomu, že došlo k požiaru na dodávke uhlia do týchto dvoch blokov," povedal premiér na tlačovej konferencii po rokovaní krízového štábu pre zastavenie dodávok plynu z Ruska. Presné odhady škôd, ktoré oheň spôsobil, zatiaľ nie sú k dispozícii, dodal. Pri požiari sa nikto nezranil.

Slovenské elektrárne, ktoré novácku tepelnú elektráreň prevádzkujú, odstavili dva z jej piatich blokov. Najväčší výrobca elektrickej energie v krajine má ešte v zálohe jeden blok vo Vojanoch.

Výpadok nemal negatívny vplyv na dodávky elektriny. "V dôsledku požiaru nedošlo ani k obmedzeniu zásobovania teplom a elektrickou energiou," poznamenal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Žiga.

Slovensku by v prípade nedostatku elektriny mohlo poskytnúť pomoc napríklad susedné Česko, s ktorým má krajina podpísanú zmluvu.

Na kritický stav rozvodnej siete už ministerstvo hospodárstva niekoľko dní upozorňuje. Jej stabilitu totiž pomáhajú zabezpečiť aj zdroje, ktoré pracujú na plyn. Pre obmedzenia pre zastavený prísun suroviny z Ruska museli aj dodávatelia podporných služieb výrazne znížiť jej odber. Vláda preto v sobotu rozhodla, že naštartuje časť odstavenej jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Fico však dnes naznačil, že ak sa dodávky plynu cez Ukrajinu veľmi skoro obnovia, atómová elektráreň sa možno nespustí.



Hovorca SE Juraj Kopřiva o požiari v ENO Zemianske Kostoľany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu