Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vláda večer posúdi opätovné spustenie bohunickej elektrárne V1

BRATISLAVA - Vláda premiéra Roberta Fica dnes večer posúdi opätovné pripojenie druhého bloku nedávno odstavenej jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Šéf Tlačového a informačného odboru Úradu vlády Branislav Ondruš informoval, že členovia vlády sa zídu o 19:00. Spustenie reaktora má napomôcť zabezpečiť dodávky elektriny, ktoré sú údajne ohrozené pre zastavený tok ruského plynu do krajiny. Vypnutie oboch blokov V1 bolo podmienkou vstupu Slovenska do Európskej únie.

Zvážiť možnosť oživenia V1 navrhol vláde minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek po rozhodnutí krízového štábu, ktorý sa snaží koordinovať zabezpečenie dodávok plynu v krajine po prerušení prísunu suroviny z Ruska cez Ukrajinu. Fico zapnutie Bohuníc v predchádzajúcich dňoch pre odstavené dodávky ruského plynu nevylúčil. Vyhlásil tiež, že vezme na seba plnú zodpovednosť za spustenie výroby vo V1, ak by to malo byť jediným riešením vzniknutej situácie.

Prevádzkovateľ V1, štátna Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, už v piatok informoval, že rozbehol prípravné práce na prípadné obnovenie výroby v elektrárni. Na opätovné pripojenie reaktora k sieti je podľa Jahnátka potrebných sedem dní. Prvý blok V1 krajina odstavila ešte na konci roka 2006.

Prípadné pripojenie bohunického bloku do siete by malo Slovensku pomôcť predísť hroziacemu výpadku dodávok elektriny v dôsledku prerušených dodávok ruského plynu. Generátory, ktoré sú potrebné na zabezpečenie nevyhnutných podporných dodávok elektriny, totiž pracujú na plyn. Po obmedzeniach, ktoré boli vyhlásené pre zastavený ruský plyn, však veľké podniky vrátane dodávateľov podporných služieb museli výrazne obmedziť spotrebu suroviny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu