Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Fitcentrá sa začínajú plniť ľuďmi, čo chcú po sviatkoch "zhodiť"

BRATISLAVA - Fitnescentrá sa v týchto dňoch začínajú plniť Slovákmi, ktorí sa cez sviatky prejedli alebo si do Nového roka dali predsavzatie, že niečo urobia pre svoje zdravie.

Potvrdili to viacerí pracovníci fitcentier. Lekári však upozorňujú, že cvičiť nestačí, kľúčom k peknej postave je totiž aj zdravá strava. "Určite nával bude. Máme už také skúsenosti, že ľudia po sviatkoch začínajú cvičiť, povedia si, že tento rok už začnem zdravšie žiť ako minulý rok. Okrem toho aj veľa oddychovali," povedala trénerka Renáta Kilbergerová z bratislavského športového centra Fitrelax. Posilňovne začali zívať prázdnotou už pred sviatkami, keď mali mnohí ľudia veľa práce, cvičenie vynechali aj pre zháňanie darčekov. Počas voľných dní si zase šiel zacvičiť málokto.

Niektoré fitcentrá tak boli poloprázdne, iné zatvorili. Okrem toho dočasne zrušili aj pravidelné hodiny aerobiku, spinningu i ďalších populárnych cvičení ako power joga, pilates či tae-bo. Niekoľko týždňov si nebola zacvičiť aj 27-ročná Radka z Bratislavy, ktorá obvykle chodí do posilňovne aj tri razy týždenne. "Nemám pocit, že by som sa prejedala, aj keď bolo toho viac. Ale nehýbala som sa," priznala. Práve vysedávanie pred televízorom a jedenie vysoko kalorických jedál, medzi ktoré patria aj typické vianočné špeciality ako majonézový šalát a vyprážaná ryba, totiž podľa odborníkov pomáha "nabaľovať" kilá.

"Obezita je výsledkom pôsobenia viacerých faktorov, z ktorých kľúčové sú tri - energetický nadbytok, nedostatok pohybu a nesprávne zloženie potravy," poznamenal vedúci lekár Centra preventívnej a športovej medicíny z košickej Fakultnej nemocnice L. Pasteura Daniel Pella. Odborníci preto radia obmedziť nielen vyprážané jedlá, ale aj sladkosti, ktorých sú počas Vianoc plné stoly.

Nadbytočných kíl sa však podľa trénerky treba zbavovať postupne a nie sa po týždňoch leňošenia vrhnúť do cvičenia naplno. To platí hlavne pre nováčikov, ktorých do posilňovní privedú novoročné predsavzatia. Aj keď podľa pracovníkov fitcentier niektorým novým cvičencom nadšenie vyprchá už po mesiaci, mnoho z nich pri pravidelnom cvičení zostane. Iní sa zase vrátia pred letom, keď chcú schudnúť do plaviek.

Najväčší nápor vo fitcentrách očakávajú v druhej polovici týždňa, keďže si ľudia často predĺžili dovolenku do sviatku Troch kráľov. Známu fitnesku Zoru Czoborovú však údajne klienti "bombardovali" telefonátmi už pred sviatkami, aby sa dohodli na novoročnom chudnutí. Zorganizovala tak povianočný spoločný pobyt v maďarských kúpeľoch, kde okrem tréningov nebude chýbať aj diétna strava.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu