Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pre krízu je potrebný zásah štátu, tvrdí Gašparovič

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - K vyššej angažovanosti štátu vzhľadom na svetovú finančnú krízu, ako aj k dôrazu na solidaritu v krajine a Európskej únii vyzval v novoročnom prejave prezident Ivan Gašparovič.

Za úspech označil vstup Slovenska eurozóny, do ktorej sa Slovensko ako prvý zo štátov Vyšehradskej štvorky začlenilo na prelome rokov. "Áno, trh je dobrý sluha, ale nie vždy dobrý pán. Voľným rukám trhu možno dôverovať, ale ako ukazuje život, treba jeho spoľahlivosť overovať. V tomto smere sa už ani Slovensko nemôže spoliehať na to, čo hovoria súkromné agentúry, preto musíme zvýšiť nekompromisnosť a angažovanosť štátu," reagoval prezident na rozsah svetovej finančnej krízy, ktorá zasiahla ekonomiky mnohých štátov. "Musíme prezieravejšie než v minulosti zvažovať, akú zadĺženosť si môžeme dovoliť, či ako ju korigovať. Aj náš štát aj naše rodiny," zdôraznil prezident. Pochválil kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý sa podľa neho snaží zabrániť negatívnym vplyvom krízy na Slovensko. "Som rád, že sa naša vláda tomuto problému zodpovedné venuje a prijala opatrenia, aby zabránila dramatickému prieniku krízy na Slovensku," poznamenala hlava štátu, ktorej práve Smer-SD, ale i koaličná SNS prisľúbili podporu v tohtoročných prezidentských voľbách. Globálna kríza sa prejavila na Slovensku napríklad v znížení objednávok exportne orientovaných podnikov, viaceré firmy ohlásili hromadné prepúšťanie. Dopady by sa mali prejaviť tiež v znížení tempa ekonomického rastu, ktorý však patrí k najvyšším v EÚ.

Gašparovič sa tiež vyslovil za vyššiu pomoc sociálne odkázaným a zdôraznil potrebu vzdelania. Rok 2009 by sa podľa neho mal v EÚ považovať za rok solidarity. "Viac ako doteraz musíme prejaviť aj naše sociálne cítenie. Pomáhajme tým, ktorí sú na pomoc odkázaní. Všímajme si ich, podajme im pomocnú ruku," povedal prezident. Slovenská vláda v minulom roku presadila viacero sociálnych opatrení, na ktoré vyčlenila miliardy korún. Okrem skoršieho zvyšovania penzií stúpli niektoré dávky.

Prezident vyzdvihol, že Slovensko sa vzhľadom k svojej veľkosti nesnaží len vraj nasledovať väčšie krajiny. "Som nemenej pyšný na to, že Slovensko sa neľutuje a nepodriaďuje sa silnejším len preto, že je rozlohou malé. (...) Aj vo veľkej Európe je dôležité, aby jednotlivé národy nezabúdali na svoju identitu. Iba vtedy - pri úprimnom vedomí a úsilí - môžu priniesť medzi ostatné národy to svoje, jedinečné - nezabúdať na seba, svoje korene a rešpektovať osobitosť toho druhého," upozornil prezident.

Gašparovič má podľa prieskumov verejnej mienky najväčšiu šancu uspieť v priamej voľbe prezidenta, aj keď svoju kandidatúru oficiálne ešte neoznámil. Funkčné obdobie hlavy štátu je päťročné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu