Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Argumentácia hovorkyne Smeru je trápna, tvrdia zelení

Robert Fico a Katarína Kližanová Rýsová.
Robert Fico a Katarína Kližanová Rýsová. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA 31. decembra (SITA) - Strana zelených (SZ) sa ostro ohradzuje voči lživým tvrdeniam hovorkyne strany Smer-SD, že "zeleným išlo aj tak len o miesta na kandidátke a Strana zelených nikdy nechcela riešiť odborné témy".

"Hovorkyňa Smer-SD má zrejme pocit, že ona vyhrala voľby a môže byť natoľko arogantná, že nečíta písomné návrhy na riešenie odborných problémov, ktoré strana Smer-SD dostala od Strany zelených," konštatoval člen predsedníctva Strany zelených Robert Beňo. Strana zelených má vo svojom programe jasne postavenú prioritu - ochranu zdravia a zdravého životného prostredia.

Niektorí členovia strany Smer zavinili kauzu pezinskej skládky a zavádzajú 22 000 Pezinčanov predstieraným záujmom o vyriešenie tejto kauzy. Ničenie Vysokých Tatier v kauze podkôrnikovej kalamity (Kôprová a Tichá dolina) a ignorácia špičkových odborníkov a mimovládnych organizácií je takisto z dielne strany Smer-SD. To sú len niektoré témy, ktoré mala Strana zelených záujem riešiť v spolupráci so Smerom-SD a dávala na ne aj písomné návrhy, pokračoval Beňo.

"Pre stranu Smer-SD bol podpis zmluvy o spolupráci so Stranou zelených pravdepodobne imidžovou záležitosťou, aby to vyzeralo na verejnosti tak, že má záujem riešiť otázky životného prostredia. Pre Stranu zelených by ďalšie zotrvanie v takomto zväzku bolo už iba hanbou," zdôraznil. Strana zelených končí po trištvrte roku spoluprácu s najsilnejšou vládnou stranou Smer-SD. Obe strany sa dohodli na vypovedaní zmluvy o vzájomnej spolupráci, ktorú podpísali 28. marca 2008 predsedovia strán Robert Fico a Pavol Petrík.

Zmluva mala umožniť zeleným podieľať sa na príprave legislatívy zasahujúcej do oblasti životného prostredia. "Strana zelených žiadne zámery do týchto návrhov nepresadila," povedal v utorok na tlačovej besede nedávno zvolený predseda strany Peter Pilinský. Hovorkyňa strany Smer-SD Katarína Kližanová Rýsová na rozviazanie zmluvy reagovala, že Strane zelených išlo pri rokovaní so Smerom-SD vždy len o poslanecké miesta na kandidátke strany. "Zástupcovia Strany zelených nikdy na rokovaniach neotvárali odborné otázky týkajúce sa životného prostredia, vždy im išlo len o ich pozície na kandidátke strany Smer-sociálna demokracia," tvrdí Kližanová Rýsová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu