Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pojednávanie s Mikulášom Černákom až koncom októbra

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

BRATISLAVA/TRENČÍN - O podmienečnom prepustení Mikuláša Černáka bude trenčiansky okresný súd rozhodovať 22. októbra o 09:00.

Okresný súd sa mal Černákovou žiadosťou o podmienečné prepustenie zaoberať v stredu ráno v ilavskej väznici. Pojednávanie však museli odročiť, pretože Černákovi advokáti sa pred pojednávaním ospravedlnili.

M. Černák požiadal o prepustenie na slobodu po odpykaní dvoch tretín trestu. Odsúdený je za vydieranie podnikateľa Vladimíra Rybárika a dnes už nebohého Mariána Karcela na osem a pol roka v druhej nápravnovýchovnej skupine.

Černáka prepustil Okresný súd v Trenčíne 7. mája, no proti tomuto rozhodnutiu podal prokurátor sťažnosť, o ktorej v júni rozhodol trenčiansky krajský súd. Ten rozhodnutie okresného súdu zrušil, objavila sa totiž kauza nelegálnych balíkov v ilavskej väznici.

Okresný súd tak dostal za úlohu doplniť dokazovanie o nové skutočnosti. Išlo hlavne o Černákovo správanie vo väznici, pretože vychovávateľ, ktorý hodnotenie napísal, je obvinený z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Podľa polície Černákovi napísal kladné hodnotenie napriek tomu, že väzeň mal byť disciplinárne potrestaný, pretože vo väzení využíval rôzne výhody, napr. na celu dostal televízor či farbu na vlasy.

Černák je vo väzení od roku 1997. Na krátky čas sa dostal na slobodu koncom novembra 2002, keď Okresný aj Krajský súd v Trenčíne konštatovali, že môže byť prepustený po odpykaní polovice trestu. Minister spravodlivosti Daniel Lipšic však podal sťažnosť na Najvyšší súd SR.

Podľa neho v čase vyhlásenia rozsudku boli Černákove trestné činy zaradené do kategórie, kde je možné podmienečné prepustenie až po odpykaní dvoch tretín trestu.

NS SR na základe ministrovej sťažnosti rozhodol, že Černák si musí odsedieť najmenej dve tretiny trestu. Černák však bol v zahraničí a tak na neho vydali zatykač. Začiatkom apríla 2003 ho zadržali v českej metropole Praha. Celý trest mu uplynie v októbri 2006.

Podľa informácií z trenčianskeho súdu ak by Černákovi žiadosť zamietli, môže o podmienečné prepustenie znovu požiadať až po uplynutí jedného roku od zamietnutia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu