Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Stúpencov SNS najmenej znepokojuje napätie s Maďarskom

Predseda SNS Ján Slota.
Predseda SNS Ján Slota. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Väčšinu Slovákov znepokojuje zvýšenie napätia v slovensko-maďarských vzťahoch. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO).

Znepokojenie vyjadrilo 68 % respondentov, 27 % tvrdilo opak, že ich to neznepokojilo. Zhoršujúce sa vzťahy medzi oboma štátmi nezaregistrovali 3 % opýtaných, 2 % sa nevedeli vyjadriť. "Spomedzi politických strán tento trend najväčšmi znepokojuje prívržencov SMK a SDKÚ-DS a najmenej podporovateľov SNS," informovala Oľga Gyárfášová z IVO.

Z prívržencov SMK je znepokojených 91 % oslovených, spomedzi priaznivcov strany Mikuláša Dzurindu 81 %. Najviac znepokojení spomedzi sympatizantov koaličných strán sú priaznivci Smeru-SD, je ich 71 %.

V prípade ĽS-HZDS vyjadrilo znepokojenie 63 %. Najmenej, 58 % znepokojených, je prívržencov Slovenskej národnej strany, ktorej predseda Ján Slota je známy protimaďarskými výrokmi. Prieskum urobili od 4. do 11. novembra na reprezentatívnej vzorke 1 301 dospelých obyvateľov Slovenska.

Gyárfášová tvrdí, že zvýšenie napätia s naším južným susedom znepokojuje väčšinu žien i mužov, ľudí každej národnosti, veku i vzdelania. Podľa Gyárfášovej citlivejšie reagujú na tento negatívny trend občania maďarskej a inej než slovenskej národnosti.

Znepokojenie pocítilo 83 % príslušníkov maďarskej menšiny, spomedzi Slovákov ich bolo 66 %. Podrobné výsledky prieskumu prinesie agentúra SITA v správe Tab: Prívržencov SNS najmenej znepokojujú naše vzťahy s Maďarmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu