Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Smer a SNS si polepšili, HZDS a SDKÚ-DS klesli

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vládnemu Smeru-SD a SNS začiatkom mesiaca opäť stúpla popularita medzi voličmi. Naopak, pokles obľúbenosti zaznamenala najmenšia koaličná strana ĽS-HZDS, ako aj najsilnejšia opozičná SDKÚ-DS.

Vyplýva to z prieskumu Ústavu pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade (ÚVVM). Výrazný náskok si udržal Smer-SD premiéra Roberta Fica, ktorý by volilo 48 percent z voličov rozhodnutých pre niektorú zo strán. Oproti predchádzajúcemu mesiacu si tak strana polepšila o 1,7 percentuálneho bodu a v parlamente by obsadila polovicu zo 150-členného parlamentu. Ešte vyššie preferencie dosiahol Smer-SD v lete.

Na druhé miesto v rebríčku sa dostala Slovenská národná strana, ktorá by získala 13,2 percenta hlasov. SDKÚ-DS expremiéra Mikuláša Dzurindu si pohoršila na 11,7 percenta z 13,7 percenta začiatkom novembra.

Do parlamentu by sa dostala aj opozičná SMK so ziskom 8,6 percenta hlasov, oproti predchádzajúcemu mesiacu si tak mierne polepšila. Pokles popularity nezastavila ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorá by dostala 7,6 percenta hlasov. Potrebnú päťpercentnú hranicu pre vstup do parlamentu v prieskume prekročilo ešte opozičné KDH pri miernom náraste preferencií na 7,2 percenta.

ÚVVM vykonal prieskum od 1. do 8. decembra na vzorke 1304 dospelých obyvateľov. Podľa prieskumu by sa na voľbách nezúčastnilo 18,3 percenta opýtaných, ďalších takmer 18 percent oslovených sa nevyslovilo za žiadnu z politických strán. Najbližšie parlamentné voľby by sa mali konať v roku 2010.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu