Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nástupcom Kubiša má byť diplomat Slobodník

Ján Kubiš
Ján Kubiš

BRATISLAVA - Novým ministrom zahraničných vecí sa veľmi pravdepodobne stane 46-ročný kariérny diplomat Igor Slobodník. Napísal to dnes denník Pravda s odvolaním sa na vysokopostaveného nemenovaného predstaviteľa. Nahradiť by mal súčasného ministra Jána Kubiša, ktorý z vlády odíde, keďže bude novým výkonným tajomníkom Európskej hospodárskej komisie OSN (UNECE) v Ženeve.

Premiér Robert Fico zatiaľ nezverejnil meno Kubišovho nástupu. Podľa informácií Pravdy uvažoval o dvoch kandidátoch. "Veľvyslanca pri EÚ v Bruseli Maroša Šefčoviča zrejme na budúci rok navrhne na európskeho komisára za Slovensko," dodal zdroj pre denník.

Slobodník, ktorého reakciu sa Pravde nepodarilo zistiť, pôsobí ako riaditeľ politickej sekcie na ministerstve zahraničných vecí. Predtým v období rokov 2003 až 2008 viedol slovenskú misiu pri NATO v Bruseli, v minulosti pracoval aj ako novinár. "Má povesť špičkového diplomata uznávaného zahraničnými partnermi," poznamenala Pravda. Ovláda angličtinu, nemčinu, francúzštinu, ruštinu a dánčinu. Jeho otcom bol Dušan Slobodník, literárny vedec a politik, ktorý bol za vlády Vladimíra Mečiara ministrom kultúry aj predsedom zahraničného výboru parlamentu.

Menovanie Kubiša za výkonného tajomníka UNECE v piatok potvrdil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Nového úradu sa ujme v polovici januára. Fico už skôr povedal, že za nového šéfa diplomacia nebude presadzovať straníckeho kandidáta a bude hľadať aktívneho kariérneho diplomata.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu