Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na západnom Slovensku nasnežilo, biele môžu byť aj Vianoce

BRATISLAVA - Sneh by počas tohtoročných Vianoc pravdepodobne nemal chýbať na viacerých miestach Slovenska.

Husté sneženie dnes prekvapilo obyvateľov západného Slovenska a podobné počasie má podľa meteorológov pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Meteorológ Lukáš Braun však upozornil, že sneh môže spôsobiť problémy na cestách. Chladné počasie naopak poteší tých, ktorí sa cez sviatky chystajú na lyže.

"Momentálne to vyzerá, že po Vianociach by mohla prísť celkom slušná zima, na horách by sa mohlo dať lyžovať," povedal Braun zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. "V tých vyšších polohách bude chladnejšie, takže sa bude dať aj zasnežovať," dodal.

Na rozdiel od vlaňajška sa tento rok pre teplé počasie lyžiarska sezóna v prvej polovici novembra nezačala, i keď prvý sneh prinieslo prudké ochladenie už v septembri. Zima prišla na hory až v poslednej tretine minulého mesiaca. Vlani sa lyžovalo od 10. novembra 184 dní, celé týždne však stáli strediská, ktoré nemali systém technického zasnežovania. V priebehu roka však do neho investovali viacerí majitelia stredísk.

Na dnes meteorológovia predpokladajú, že na západnom Slovensku napadne päť až desať centimetrov nového snehu. Sneženie, ktoré sprevádza vietor, však podľa nich môže mnohých prekvapiť. "Sneh môže spôsobiť dopravné kolapsy. Na cestách môže byť neprehľadnejšie, lebo je to hnané vetrom a je aj horšia viditeľnosť. Je ťažký, mokrý, lepí sa aj na budovy, stromy môžu spadnúť pri cestách," dodal Braun. Horská záchranná služba varovala pred lavínami hlavne v Nízkych Tatrách.

Už od piatku má snežiť na väčšine územia Slovenska, na juhu stredného a východného Slovenska však ľudia môžu spočiatku očakávať dážď so snehom. Cez víkend má sneženie zoslabnúť, nový sneh má napadnúť hlavne na severe. Počas posledných rokoch bolo snehu cez najobľúbenejšie sviatky roka málo. Vlani si ho užili len na horách, teplé počasie bolo aj na Vianoce 2006.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu