Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico bude rokovať s bankami o zlepšení prístupu k úverom

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico bude dnes rokovať so zástupcami bánk, od ktorých požaduje lepší prístup k úverom. Finančné domy majú podľa predsedu vlády k dispozícii dostatok financií, keďže si v nich ľudia v posledných mesiacoch pred zavedením eura údajne uložili vyše 50 miliárd korún (1,66 miliardy eur).

Fico už banky varoval, že pokiaľ budú pri poskytovaní pôžičiek naďalej konzervatívne, jeho kabinet na ne môže zatlačiť napríklad prijatím nových zákonov.

Finančným domom by pri uvoľnení zdrojov mohla pomôcť vláda, napríklad spoluprácou záručnej banky s komerčnými bankami pri poskytovaní záruk v prípade komerčných úverov.

Banky sú však pre finančnú krízu pri poskytovaní nových pôžičiek opatrné. Tento prístup by podľa skorších vyjadrení premiéra mohol ohroziť projekty verejno-súkromného partnerstva, prostredníctvom ktorých chce vláda stavať diaľnice a rýchlostné cesty.

Bankový sektor na Slovensku je podľa predchádzajúcich vyhlásení centrálnej banky a vlády stabilný a finančná kríza sa ho výraznejšie nedotkla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu