Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Diery v zákonoch oberajú zdravotníctvo o peniaze

Richard Demovič
Richard Demovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou dnes upozornil, že medzery v zákonoch súvisiacich s ročným zúčtovaním zdravotného poistenia oberajú nemocnice či ambulancie o peniaze. Zdravotné poisťovne totiž nedokážu spoľahlivo odhaliť všetkých ľudí, ktorí sú povinní zúčtovanie podať, a preto ani neodhalia prípadné dlžoby voči nim, povedal novinárom predseda úradu Richard Demovič.

Ročným zúčtovaním poistného časť zamestnancov či živnostníci preukazujú, či do zdravotných poisťovní odviedli toľko peňazí, koľko na základe ich príjmu mali. Ak nie, musia chýbajúcu sumu doplatiť, ak naopak zaplatili viac, poisťovne im peniaze vrátia. "Reálne sa do procesu zapojilo 591.771 poistencov, čo je zhruba 95,01 percenta," zhrnul Demovič údaje o ľuďoch, ktorí mali zúčtovanie podať za rok 2006.

Poisťovne pritom podľa neho len odhadujú, koľko poistencov malo zúčtovanie podať. Dodal, že odhaliť tých, ktorí zákonnú povinnosť nesplnili, je značne nákladné. Napriek výpadku časti prípadných platiteľov príspevkov do zdravotných poisťovní pribudlo v zdravotnom poistení po zúčtovaní takmer 950 miliónov korún (31,5 milióna eur), poznamenal predseda úradu.

Podobnú sumu by podľa Demoviča malo priniesť zúčtovanie aj za rok 2007, ktoré poistenci podávali v tomto roku. Koľko ľudí si nesplnilo povinnosť zúčtovať platby do zdravotného poistenia, úrad zatiaľ nezverejnil. Ročné zúčtovanie presadila ešte predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu.

Napriek zvýšeným príjmom v zdravotníctve čelí už od vzniku kritike. Ľudia sa sťažovali, že musia vypĺňať komplikované tlačivá. Údaje potrebné na výpočet zúčtovania by pritom mohli zdravotné poisťovne získať priamo z daňových úradov a Sociálnej poisťovne. Politici však zatiaľ zákony neupravili tak, aby to bolo možné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu