Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Aj druhý údajný útočník na Malinovú prešiel detektorom

Róbert Benci
Róbert Benci

BRATISLAVA - Testom na detektore lži prešiel aj druhý údajný útočník na študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú. Agentúre SITA to potvrdil generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Minulý týždeň podľa medializovaných správ testom prešiel aj Marcel G, Róbert B. sa na minulotýždňovom teste nezúčastnil pre zdravotné dôvody.

Trnka vyhlásil, že na detektor môže ísť aj Malinová - Žáková a môže si vybrať akéhokoľvek špecialistu, ktorý jej test urobí. Študentkin obhajca Roman Kvasnica však ale trvá na tom, aby Hedviga test absolvovala v zahraničí. Ako dodal, výsledky testu, ktorým minulý týždeň prešiel prvý z údajných útočníkov, mohli byť zmanipulované, keďže na test nebol prizvaný.

"Nepoznám otázky, ktoré sa toho pána pýtali, neviem absolútne nič o výsluchu." Generálna prokuratúra (GP) SR podľa neho postupovala nezákonne. "Hedvigu neodovzdám do rúk orgánom, u ktorých mám podozrenie, že kryjú extrémistov," vyhlásil Kvasnica.

Podľa Trnku postupovala prokuratúra v súlade so zákonom, keď neprizvala obhajcu Malinovej - Žákovej na test na detektore lži, ktorý postúpil jeden z údajných útočníkov. Ako ďalej dodal, tieto dôkazy sa nedajú použiť pred súdom a obhajca má právo podľa Trestného poriadku zúčastniť sa od vznesenia obvinenia úkonov, ktorých výsledok môže byť použitý ako dôkaz v konaní pred súdom.

Ako Trnka ďalej vysvetlil, "detektor lži môže využiť vyšetrovateľ v prípravnom konaní na vyhodnotenie dôkazov v celom kontexte, alebo prokurátor pri rozhodovacej činnosti v závere vyšetrovania smerujúcej k spôsobu meritórneho vybavenia veci."

Študentku údajne napadli dvaja neznámi muži 25. augusta 2006. V septembri toho istého roku vyšetrovateľ v tejto veci zastavil trestné stíhanie. Následne Hedviga Malinová predstúpila pred médiá. Obvinila policajtov, že na ňu tlačili, aby sa priznala, že klamala.

Nitriansky vyšetrovateľ 30. novembra 2006 začal trestné stíhanie vo veci prečinu krivej výpovede a krivej prísahy a v máji 2007 z tohto trestného činu obvinil Hedvigu Malinovú. V septembri 2007 generálna prokuratúra informovala, že na tento prípad zriadila vyšetrovací tím.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu