Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Podľa Benedika môžu majitelia za pozemok pre Kia dostať viac

BRATISLAVA - Majitelia pozemkov, na ktorých má stáť automobilka Hyundai/Kia, môžu podľa právnika Mareka Benedika dostať za svoje parcely vyššiu cenu ako je stanovená v súdnoznaleckom posudku.

Ako ďalej informoval novinárov Benedik, ktorý zastupuje 200 majiteľov pozemkov, argumentácia ministra hospodárstva Pavla Ruska, že štát nemôže dať za pozemky vyššiu cenu ako je stanovená v znaleckom posudku, je založená podľa neho na klamstve. "Zákon hovorí, že cena za pozemok je minimálne stanovená znaleckým posudkom. Z toho vyplýva, že tá cena môže byť vyššia. Celý cirkus okolo investície Hyundai/Kia spôsobili opakované klamstva verejných činiteľov," povedal Benedik.

Podľa Benedika súčasná vláda prijala novelu zákona o stavebnom konaní, ktorá umožňuje v rámci dobrovoľného výkupu ponúknuť cenu za pozemok vyššiu ako je stanovená v znaleckom posudku. "Táto klauzula bola prijatá z logických dôvodov, lebo pre štát je z ekonomického a časového hľadiska výhodnejšie ponúknuť za pozemok viac ako vyvlastňovať," uviedol Benedik. Podľa neho je vyvlastňovanie aj rizikové. "Nezávislý súd môže rozhodnúť, že na vyvlastnenie nie je dôvod a nemusí ho pripustiť," povedal Benedik.

Dôkaz, že Rusko pri vykupovaní pozemkov pre Hyundai/Kia klame, je podľa Benedika v materiáli Ministerstva hospodárstva SR (MH). Rezort v ňom navrhuje vyplatenie vyššej ceny za pozemok pre investíciu PSA Peugeot Citroën ako je stanovená v znaleckom posudku. "Ide o pozemok, ktorý susedí s areálom PSA. V materiáli sa uvádza, že proces vyvlastňovania by bol zdĺhavý a ekonomicky náročný. Ministerstvo preto navrhlo vláde, aby súhlasila s vyššou cenou ako je stanovená v znaleckom posudku. Dokumentuje to dvojakosť prístupu vlády pri vykupovaní pozemkov," konštatoval Benedik.

Vlastníci pozemkov zvažujú podanie trestného oznámenia na primátora Žiliny Jána Slotu pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Piatkové začatie stavebných prác súvisiacich s výstavbou automobilky je podľa Benedika protizákonné a protiústavné. "Bez toho, aby nadobudlo právoplatnosť územné rozhodnutie, nebolo možné vydať stavebné povolenie. Zákon to totiž neumožňuje a na tom sa zhodli viacerí právnici," povedal Benedik. Podľa neho je ďalším dôvodom neprávoplatnosti stavebného povolenia aj skutočnosť, že majitelia pozemkov sa nemohli zúčastniť stavebného konania hoci na to mali právo.

Primátor Žiliny 15. októbra dopoludnia slávnostne začal výstavbu automobilky Hyundai/Kia v lokalite v Tepličke nad Váhom pri Žiline. Stavebný úrad mesta Žilina vydal stavebné povolenie na výstavbu automobilky 14. októbra. Ide o čiastkové stavebné povolenie na lisovňu, motoráreň, zemné práce a elektrické prípojky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu