Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Partizánskom odstránili nelegálny odpad z Rakúska

PARTIZÁNSKE - V Partizánskom po niekoľkých týždňoch ukončili likvidáciu a odvoz odpadu, ktorý do mesta pred približne tromi rokmi nezákonne priviezli z Rakúska.

Na nelegálnej skládke, ktorej likvidáciu zabezpečili rakúske firmy, sa nazhromaždilo celkovo 1300 ton komunálneho odpadu. ČTK o tom dnes informoval hovorca ministerstva životného prostredia Peter Višváder. Na skládke sa našli napríklad plastové fľaše, obaly z tekutín a sprejov, použité hygienické plienky, časti kobercov, minerálna zatepľovacia vlna alebo obuv.

Odpad však údajne pôvodne deklarovali ako surovinu na výrobu alternatívneho paliva. Proti skládke protestovala samospráva i obyvatelia mesta. "Po zdĺhavých rokovaniach v júli 2008 rakúska strana uznala, že pôvodcom odpadu je Rakúsko a súhlasila s likvidáciou a odvozom odpadu.

Podľa platných právnych predpisov Rakúskej republiky spätné prevzatie nezákonne dovezených zmesových komunálnych odpadov muselo byť riešené prostredníctvom verejného obstarávania," poznamenal Višváder.

Zákazku napokon získala dvojica rakúskych spoločností, ktoré odpad zlikvidovali v špeciálnych zariadeniach v Rakúsku a na Slovensku. Polícia v minulosti upozornila, že naďalej treba počítať s pokusmi o ilegálny dovoz odpadu na Slovensko.

Poplatky za zneškodnenie odpadkov vo vyspelejších krajinách Európskej únie sú totiž vraj päť až desaťkrát vyššie ako na Slovensku. O nelegálny dovoz odpadu z Rakúska sa organizovaná skupina ľudí pokúsila aj vlani. V tom istom roku zaistili na Slovensku tiež približne 18.000 litrov nelegálne dovezeného odpadového oleja z Česka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu