Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Okolo Popradu pribudne ďalších 18 kilometrov diaľnice D1!

BANSKÁ BYSTRICA - Od soboty budú môcť vodiči využívať ďalších takmer 18 kilometrov diaľnice D1 v okolí Popradu. Národná diaľničná spoločnosť tam odovzdá do používania dve časti úseku medzi Mengusovcami a Jánovcami. Prvú časť v dĺžke osem kilometrov však v tomto roku nestihnú dokončiť, informoval projektový manažér NDS Ján Lukáč.

"Druhá časť v dĺžke 6,2 kilometra je dokončená úplne, približne 11,6 kilometra tretej časti úseku bude odovzdaná do prevádzky v polovičnom profile," informoval Lukáč. Odovzdávané úseky mali byť pôvodne dokončené v lete tohto roku a mali plánovaný rozpočet viac ako 4,8 miliardy korún (153,33 milióna eur). Je na nich 18 mostov a dve mimoúrovňové križovatky.

K spojeniu Bratislavy s Košicami chýba zhruba 200 kilometrov diaľnice, vláda jej stavbu chce urýchliť prostredníctvom projektov verejno -súkromného partnerstva (PPP projekty). V najbližších rokoch by sa takto malo postaviť 150 kilometrov rýchlostných ciest a diaľnic, približne tretina pripadá na rýchlostnú cestu R1 v úseku Nitra - Zlaté Moravce.

Tieto projekty by však mohla ohroziť finančná kríza pre opatrnejší prístup bánk k poskytovaniu úverov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu