Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

STV: Podľa Rybníčka nemá televízia peniaze na pôvodnú tvorbu

Richard Rybníček
Richard Rybníček

BRATISLAVA - Finančné zaťaženie 750 miliónov až jednu miliardu korún by pre Slovenskú televíziu (STV) znamenalo schválenie novely zákona o STV z dielne poslancov Dušana Jarjabka a Dušana Čaploviča, ktorí žiadajú minimálne 10 percent vysielacieho času venovať pôvodnej slovenskej tvorbe.

Pred Radou STV to dnes skonštatoval generálny riaditeľ televízie Richard Rybníček. "Informoval nás, že ak tento návrh v parlamente prejde, požiada o dotáciu rezort kultúry, lebo STV zo svojho rozpočtu nie je schopná investovať do výroby približne 1 370 hodín programu, keď ročne vysiela 14 tisíc hodín programu," uviedol pre agentúru SITA predseda rady Miroslav Kollár.

Ako Kollár ďalej informoval, Rada zaviazala dozornú komisiu, aby preverila doterajšiu činnosť a hospodárenie všetkých dcérskych spoločností verejnoprávnej televízie ako aj 15 zmlúv s najvyšším plnením investičného charakteru a 15 zmlúv s najvyšším plnením týkajúcich sa výroby. Kollár ako predseda rady požiada Úrad pre verejné obstarávanie, aby preveril postup STV pri verejných obstarávaniach v tomto roku.

"Požiadali sme tiež generálneho riaditeľa, aby nám do 15. novembra predložil návrh rozpočtu STV a tiež návrh programového konceptu vysielania na budúci rok," povedal. Rybníček by mal do konca novembra Rade STV predložiť aj návrh podmienok poskytovania archívnych dokumentov. Rada ho požiadala tiež o predloženie prehľadu pokút za rok 2004. Dôvodom je podľa Kollára "ich opätovné množenie sa."

Rada STV na dnešnom rokovaní uzavrela aj kauzu vysielania filmu Miluj blížneho svojho. "Po konzultácii o stanovisku licenčnej rady s jej predsedníčkou Valériou Agócs sme si vysvetlili, že odvysielaním spomínaného dokumentu nebol porušený zákon, tak ako to vyplýva zo stanoviska licenčnej rady" poznamenal Kollár.

Rada preto podľa neho požiadala generálneho riaditeľa STV, aby zrušil rozhodnutie zo 17. mája, ktorým dielo vyhlásil za nedokončené a "nakladal s filmom ako s dokončeným a nebránil jeho uvádzaniu vo vysielaní STV ako samostatného diela." Za nového druhého podpredsedu namiesto Mareka Maďariča, ktorý sa vzdal svojho členstva v rade, dnes jej členovia zvolili Ladislava Straku. Dostal deväť z 12 hlasov. Rada má po Maďaričovom odchode 14 členov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu