Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Budúcoročný rozpočet terčom kritiky opozície

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlamentná rozprava k návrhu rozpočtu na budúci rok pokračovala v stredu popoludní predovšetkým jeho kritikou zo strany opozície.

Terčom tejto kritiky bola predovšetkým sociálna oblasť, ktorá podľa opozície nezodpovedá vyhláseniam vlády o budovaní sociálneho štátu. Spochybňovaniu sa pritom nevyhli ani samotné odhady príjmov, na ktorých je návrh rozpočtu postavený. Podľa poslanca za SDKÚ-DS Jozefa Mikuša môžu totiž v čase finančnej a hospodárskej krízy napríklad dane z príjmov právnických osôb či daň z pridanej hodnoty priniesť negatívne prekvapenie vo forme nižšieho ako očakávaného výberu.

Viacerí poslanci kritizovali aj predpoklady vlády, že z druhého piliera počas jeho otvorenia vystúpi 150 tis. sporiteľov, čo prinesie jednorazové príjmy vo výške niekoľkých miliárd. Podľa nich sú totiž tieto odhady nepodložené a príliš optimistické. Poslanec za KDH Július Brocka vyzval sporiteľov, aby z druhého piliera nevystupovali a nedávali tak svoje úspory tejto vláde, aby ich prejedla. Ivan Štefanec z SDKÚ-DS dokonca navrhol očakávané príjmy z otvorenia druhého piliera vylúčiť z rozpočtu. Tým by sa podľa neho zabránilo, aby sa úspory sporiteľov z druhého piliera prejedli.

V stredu stihla v rozprave vystúpiť väčšina z písomne prihlásených poslancov. Posledným, kto v stredu v rozprave vystúpil, bol poslanec za SDKÚ-DS Jaroslav Ivančo, ktorý sa zameral najmä na oblasť školstva a kritizoval najmä mzdy v regionálnom školstve. Počas jeho vystúpenia predsedajúca schôdze Anna Malíková rokovanie prerušila, pokračovať bude vo štvrtok od 09:00. Vo štvrtok sa tak bude v rozprave k zákonu roka pokračovať vystúpením posledných piatich písomne prihlásených poslancov. Po nich sa budú môcť do rozpravy prihlásiť ešte poslanci ústne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu