Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Temná minulosť Jána Slotu: Vykrádač alebo obeť ŠtB?!

Ján Slota Zobraziť galériu (2)
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lídra SNS dobieha vlastná minulosť. Nový Čas vypátral, že jeho kamarát Jozef Rendek, s ktorým utekal v roku 1971 za hranice, sa stal šéfom bandy vykrádačov. Teraz sa na verejnosť dostali ďalšie šokujúce informácie. Podľa TV Markíza mal sedemnásťročný Slota tesne pred svojou emigráciou vykradnúť obchod v Prievidzi. V Rakúsku mali na svedomí krádež auta. Vyplýva to z informácií, ktoré roky boli skryté vo zväzkoch ŠtB.

Podľa politológa sú tieto prehrešky z mladosti dôvodom na odchod Jána Slotu (54) z politiky. Koalícia prešľapy šéfa SNS počas vlády komunistov nerieši. Dokumenty Ústavu pamäti národa dokazujú, že Ján Slota sa v roku 1971 zúčastnil na vykrádaní áut v Rakúsku, kam na pár dní emigroval s ďalšími tromi spoločníkmi. „Pred útekom do Rakúska všetci vykradli predajňu Textil a mäsové výrobky v obci Koš, ku škode Jednoty Prievidza vo výške 22-tisíc Kčs,“ uvádza sa v spise Františka Filkorna zo spomínanej skupiny. František Filkorn, jeho brat Otto, Jozef Rendek a Ján Slota v apríli 1971 prekročili hranice do Rakúska. Kým bratia Filkornovci strávili za krádež auta tri mesiace v rakúskej base, Rendek so Slotom sa pokúsili vrátiť na Slovensko.

Oboch zadržala pohraničná stráž a skončili na lavici obžalovaných. Mladistvý Slota vtedy dostal podmienku. Z Rendeka sa neskôr stal šéf bandy vykrádačov, do ktorej patril aj Jozef Jurík († 54). Obaja strávili niekoľko rokov v base. Po revolúcii bol Jurík zapletený do veľkej vlakovej lúpeže 33 miliónov šilingov v Rakúsku a jeho odrezanú hlavu našli v roku 1994 v Prievidzi. Líder národniarov Slota sa k tejto etape svojho života vyjadruje veľmi nerád. Svoj pokus o útek z vtedajšej ČSSR označil „za mládežnícku nerozvážnosť“. Údajne bol znechutený z toho, že nedostal odporúčanie na vysokú školu chemickú.

Slota včera na nové informácie reagoval textovou správou v tlačových agentúrach. „Predseda SNS dôrazne popiera z minulosti zjavne vykonštruované zápisy ŠtB, o ktorej pokútnych praktikách, manipulácii a falšovaní údajov a nehodnovernosti sa vyjadrili už mnohé osobnosti spoločenského života a ktorej kredit je menší než predpoveď aprílového počasia,“ píše sa v stanovisku. SNS za tým vidí účelovú diskreditačnú mediálnu poľovačku.

Dokumenty ŠtB, ktoré vznikli krátko po tom, ako sa Slota vrátil z Rakúska.
Temná minulosť Jána Slotu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)


TOTO MU KOALIČNÍCI ODPUSTILI
 Šéf SNS urazil kandidáta na českého prezidenta Jana Švejnara. „V každom prípade si myslím, že to by bol ten hnůj, po česky,“ dodal zjavne podgurážený Slota. (16. 2. 2008)
 Novinárke Veronike Šutkovej národniar adresoval tieto slová: „Vy konkrétne. Vy ste špina.“ Ďalej sa jej opýtal, či je normálna a či nie je buzerantka. (14. 6. 2007)

Politológ: Slota by mal z politiky odísť!
Podľa politológa Miroslava Kusého by sa na základe takýchto temných škvŕn minulosti mala politická strana funkcionára zbaviť. „Slotove prehrešky sú záležitosťou celej koalície a tá by mala tiež konať,“ dodal Kusý. Bohužiaľ, SNS, koalícia ani voliči nevyvíjajú na Jána Slotu nátlak. Koaliční partneri Slotove prehrešky z mladosti neriešia. „Je to jeho história. S tou sa musí vyrovnať sám,“ povedal Ján Kovarčík z HZDS.

„Predseda vlády viackrát vyjadril svoj názor na nízku dôveryhodnosť zväzkov ŠtB, navyše proti osobám, ktoré v minulosti emigrovali,“ uviedla hovorkyňa vlády Silvia Glendová. „To je aj dôvod, pre ktorý si pán Slota nemusí robiť problém s tým, že by ho niekto nútil k odstúpeniu. Ak tlak nevznikne, tak aj on sa k tomu stavia nedbanlivo,“ reagoval politológ Kusý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu