Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vláda dá na uhradenie prác a škôd z povodní len 80 mil. Sk

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda uvoľní na refundáciu nákladov na povodňové záchranné práce, povodňové zabezpečovacie práce a náhrady škôd, ktoré spôsobili povodne v prvom polroku 2008, osemdesiat miliónov korún (2,66 mil. €). Položky, ktoré majú byť z tejto sumy uhradené, však podľa správy Ministerstva životného prostredia (MŽP) o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky v I. polroku 2008, dosahujú 165 mil. Sk (5,48 mil. €).

"Ministerstvo životného prostredia sa snaží, aby to bolo všetko preplatené čo najskôr," uviedol po dnešnom rokovaní kabinetu hovorca rezortu životného prostredia Peter Višváder. Peniaze pre tieto účely uvoľní ministerstvu životného prostredia ministerstvo financií. MŽP by potom malo zabezpečiť presun prostriedkov cez prednostov krajských úradov životného prostredia do obcí.

Dôvod, prečo je vláda nateraz schopná vyplatiť len necelú polovicu nákladov je to, že vo Všeobecnej pokladničnej správe na rok 2008 sa nachádza už len 80 mil. Sk (2,66 mil. €). Podľa Višvádera by však zvyšné peniaze mali samosprávy dostať o čosi neskôr. "Postupne, ako vláda naakumuluje tieto peniaze, MŽP ich uvoľní samosprávam," povedal. Povodne v prvom polroku zasiahli 188 miest a obcí, prevažne v Prešovskom a Košickom kraji.

Voda si našla cestu do 1 675 obytných domov a znepríjemnila život 10 742 ľuďom. Dve osoby zahynuli v najviac postihnutom, Prešovskom kraji, kde 44 obyvateľov ostalo bez strechy nad hlavou. Štatistika, ktorá je súčasťou správy, hovorí aj o počte osôb, ktoré sa podieľali na záchranných prácach.

"Ochranu pred povodňami vykonávali predovšetkým občania postihnutých regiónov v spolupráci s príslušníkmi hasičských a záchranných zborov, hasičských jednotiek a pracovníkov správcov vodných tokov," píše sa v materiáli. Bolo ich vyše 9 tisíc, z toho 6,5 tisícky občanov. Spolu odpracovali takmer 130 tisíc hodín.

Náklady na povodňové záchranné práce v prvom polroku dosiahli viac ako 108 mil. Sk (3,58 mil. €) a náklady na povodňové zabezpečovacie práce vyše 75 mil. Sk (2,49 mil. €).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu