Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nárast cien zubárov nesúvisel s eurom, potvrdilo ministerstvo

(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Príčinou výraznejšieho rastu cien stomatologických výkonov v uplynulom období nebol chystaný prechod Slovenska na euro. Vyplynulo to z doterajších kontrol ministerstva zdravotníctva, ktoré vykonalo u zubárov.

Vývojom cien v krajine sa dnes zaoberala cenová rada, ktorá si vyžiadala od ministerstva financií a Národnej banky Slovenska analýzu vývoja bankových poplatkov. "Potvrdil sa nárast cien stomatologických výrobkov a služieb, avšak príčinnú súvislosť s prechodom na euro sme nezistili," povedala novinárom po rokovaní cenovej rady riaditeľka odboru kontroly a sťažností ministerstva zdravotníctva Jana Ihnátová.

Nárast cien, ku ktorému došlo najmä na prelome vlaňajška a tohto roka a v prvom kvartáli, poskytovatelia objektívne zdokladovali, dodala. Poradný orgán vlády, ktorého členmi sú viacerí ministri, ale aj šéfka Slovenskej obchodnej inšpekcie, vládny splnomocnenec pre zavedenie eura či zástupca samospráv, si na úvodnom rokovaní v októbri vyžiadal aj bližšie podrobnosti o zdražovaní parkovného v mestách a obciach a poplatkov za vodičské kurzy.

Najnovšie si chce vziať pod lupu ceny bankových poplatkov, ktoré údajne neúmerne stúpli. Podľa predbežných výsledkov previerok zvyšovali ceny najmä autoškoly v menších mestách, kde chýba silnejšia konkurencia, tvrdil šéf cenovej rady Peter Mihók. V niektorých lokalitách sa podľa neho zdražovalo aj o viac než polovicu.

"Tam, kde je silné konkurenčné prostredie, ako je Bratislava, nedochádza k nárastu cien," priblížil. Podrobnejšie údaje by mali byť podľa neho k dispozícii na najbližšom rokovaní rady, ktoré je naplánované na začiatok budúceho roka. V prípade, že rada zistí špekulatívne zvyšovanie cien v niektorej oblasti, môže odporučiť príslušnému ministerstvu kroky na ich stlmenie.

Pokiaľ ceny tovarov či služieb napriek prijatým opatreniam neklesnú, bude ich môcť vládny kabinet regulovať. Vláda zriadila cenovú radu koncom septembra v rámci viacerých opatrení, ktoré majú zabrániť neodôvodnenému zdražovaniu pri prechode krajiny na euro začiatkom budúceho roka. Jej posledné zasadnutie je naplánované na január 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu