Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súd rozhodne o rekordnej pokute za kartel v decembri

BRATISLAVA - Bratislavský krajský súd vynesie rozsudok v spore o rekordnú pokutu šiestim stavebným firmám za kartelovú dohodu 10. decembra. Súd rozhoduje o pokute 1,35 miliardy korún (44,81 milióna eur), ktorú popredným spoločnostiam udelil pred troma rokmi Protimonopolný úrad (PMÚ).

Podľa úradu koordinovali svoje cenové ponuky vo verejnej súťaži na výstavbu diaľnice pod Tatrami, podniky však sankciu napadli na súde. Súd dnes pojednával štyri hodiny opäť s vylúčením verejnosti, podobne ako pred rokom, keď rokoval za zatvorenými dverami pre ochranu obchodného tajomstva pokutovaných firiem.

Sudca neskôr už za prítomnosti verejnosti oznámil termín vynesenia verdiktu. Vysoké pokuty dostali od PMÚ domáce aj zahraničné firmy. Okrem najväčšej slovenskej stavebnej firmy Doprastav pokutoval úrad spoločnosti Skanska DS, Inžinierske stavby Košice, český Strabag, firmu Betamont a portugalskú spoločnosť Mota-Engil, ktorá dostala najvyššiu pokutu vyše 418 miliónov Sk (takmer 14 miliónov eur).

Všetky firmy účasť na kartelovej dohode už dávnejšie odmietli. Podľa skorších vyjadrení úradu však o nej svedčila zhoda cenových ponúk jednotlivých uchádzačov v súťaži o výstavbu diaľničného úseku medzi Mengusovcami a Jánovcami, ktorú vypísali v roku 2004.

Rekordnú sankciu obhajoval PMÚ tým, že cenové dohody sú jednou z najškodlivejších foriem obmedzovania hospodárskej súťaže. Pokuta pre spoločnosti v prípade, že by spor prehrali, by bola len zlomkom ich tržieb. Napríklad Doprastav dosiahol za minulý rok tržby 10,48 miliardy korún (podľa konverzného 347,87 milióna eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu