Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Na umeleckých VŠ chce stále študovať viac ľudí, ako môžu prijať

BRATISLAVA - Záujem o vysokoškolské štúdium umeleckých odborov je naďalej niekoľkonásobne vyšší, ako sú ich možnosti. Zhodli sa na tom viacerí zástupcovia vysokých škôl a potvrdzujú to aj štatistiky Ústavu informácií a prognóz školstva.

Naopak, počty uchádzačov o štúdium technických a prírodných vied napriek dopytu dlhodobo klesajú. Uchádzači o štúdium umeleckých odborov by sa mali s podaním prihlášok poponáhľať. Nádejní umelci, architekti či dizajnéri majú na troch umeleckých vysokých školách čas do konca týždňa.

"Už niekoľko rokov sa k nám hlási od 450 do 550 uchádzačov, čo je pri počte sto voľných miest štvor- až päťnásobok záujemcov viac ako môžeme prijať," povedala prorektorka pre štúdium na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) Bohunka Koklesová. Podobnú skúsenosť majú aj na ďalších slovenských umeleckých vysokých školách či fakultách. Záujemcovia o štúdium na Akadémii umení (AU) v Banskej Bystrici, Hudobnej a tanečnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) a VŠVU si musia podľa internetového portálu modernaskola.sk podať prihlášku do konca týždňa.

Na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU je posledným termínom na podanie prihlášky 3. december, Fakulta umení Technickej univerzity (TU) v Košiciach ho má stanovený na 22. december. Nádejní dizajnéri, ktorí sa rozhodli pre štúdium na Drevárskej fakulte Technickej univerzity vo Zvolene, si musia podať prihlášku do 10. decembra. Do konca januára majú čas uchádzači o štúdium na Divadelnej fakulte VŠMU a Fakulte dramatických umení AU.

Na väčšine vysokých škôl, kde sa talentové skúšky nekonajú, si možno podať prihlášku začiatkom budúceho roka. Mnohé vysoké školy ponúkajú pre záujemcov konzultácie a prípravné kurzy, ktoré stoja niekoľko stovák korún. "Účastníci sú rozdelení do malých skupín, naučia sa praktické veci, čo sa pozitívne odzrkadľuje aj na príjmačkách," povedal rektor VŠMU v Bratislave Ondrej Šulaj.

"Vybrať si možno niekoľko kurzov, dlhodobá príprava je však nevyhnutná," zdôraznila prorektorka VŠVU Koklesová. Kurzy podľa nej upozornia nádejných grafikov, módnych návrhárov či výtvarníkov na nedostatky a pomôžu im v príprave portfólia, ktorým sa prezentujú na príjmačkách. Poplatky za prijímacie pohovory patria na umelecky orientovaných školách spolu s právom či medicínou k najvyšším.

"Príjmačky trvajú dva až tri dni, pracuje sa počas nich v strižni, fotí alebo analyzuje film, na ktorý treba zaplatiť práva," tvrdil rektor VŠMU Šulaj. Uchádzači o štúdium zaplatia za prihlášku približne od 900 (29,87 eur) do 1500 Sk (49,79 eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu