Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Janušeka chcú odvolať pre údajnú korupciu a klientelizmus!

Mikuláš Dzurinda, Pavol Hrušovský
Mikuláš Dzurinda, Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné strany SDKÚ-DS a KDH sa v parlamente zrejme pokúsia odvolať ministra výstavby Mariana Janušeka (SNS) pre kontroverznú zákazku jeho úradu. Podľa dostupných informácií získalo štvorčlenné konzorcium, ktorého členmi sú dve firmy údajne blízke SNS, objednávku na časť aktivít z programu financovaného Európskou úniou.

Podľa ministerstva rozpočet programu dosiahne 97,6 milióna eur (2,94 miliardy Sk), z čoho vybrané firmy budú realizovať len časť. Iniciatíva oboch strán má malé šance na úspech aj v prípade, že by sa k nej pridala tretia opozičná strana SMK. Koalícia má totiž v parlamente spoľahlivú väčšinu a doteraz odmietla všetky návrhy opozície na zosadenie člena kabinetu premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"Nemôžeme sa nečinne prizerať na korupciu, klientelizmus a rozkrádanie financií. Poslanci za naše poslanecké kluby pripravia a preskúmajú, či nie sú dané dôvody na podanie návrhu na odvolanie pána ministra. My na úrovni politickej sme konštatovali, že sú a sme pripravení návrh na odvolanie ministra do Národnej rady predložiť po tom, ako budeme mať zosumarizované všetky podozrenia," povedal po schôdzke šéf KDH Pavol Hrušovský.

Médiá v uplynulých dňoch informovali, že medzi firmami vybraného konzorcia sú aj spoločnosti Avocat a Zamedia, ktoré vraj majú blízko k šéfovi vládnej SNS Jánovi Slotovi. Líder národniarov už skôr pochybenia pri udeľovaní zákazky odmietol. Ministerstvo reagovalo, že platby pre konzorcium podliehajú kontrole ministerstiev, ako aj EÚ.

Z balíka peňazí, vyčleneného do roku 2015, by konzorcium malo získať len časť peňazí, tvrdil úrad. Firmy na základe zmluvy z vlaňajšieho júna zabezpečujú napríklad informačné a vzdelávacie aktivity, právne, tlmočnícke a prekladateľské služby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu