Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Horskí záchranári rozšírili na internete informácie o počasí v Tatrách

(Zdroj: SITA)

POPRAD - Návštevníci Tatier budú môcť získať na internete viac informácií o počasí na horách.

Horskí záchranári pre turistov sprístupnili údaje automatických meteostaníc, ktoré doteraz využívali iba záchranári a meteorológovia. Povedal to dnes záchranár Milan Lizuch.

Turistom by presnejšie informácie mali pomôcť pri príprave výletu v horách. "Informácie o počasí turistom pomôžu presnejšie si naplánovať svoju túru či lyžovačku," uviedol odborník Strediska lavínovej prevencie Lizuch. Mala by sa tak zvýšiť bezpečnosť turistov.

Prehľad o aktuálnom počasí poskytujú stanice pri Ľadovom plese, Solisku, Hrubej kope, Salatíne a Žiarskej chate. Informácie sú dostupné na stránke www.laviny.sk. Turisti môžu na stránke nájsť údaje o teplote, vlhkosti vzduchu, sile a smere vetra a výške snehovej pokrývky. Na stránke je tiež kamerový záber lokality a spätne sú dostupné informácie za uplynulých 48 hodín.

Informácie o počasí poskytovali horskí záchranári na internete turistom aj doteraz. Zverejnenie údajov z meteostaníc však návštevníkom poskytne podrobnejší prehľad o aktuálnom počasí. Automatické meteostanice vybudovali záchranári podľa Lizucha ešte v minulom roku za štyri milióny korún (133.000 eur). Peniaze získali spolu s poľskými záchranármi z fondov Európskej únie.

Záchranári na tento rok tiež upravili systém upozorňovania na lavínové nebezpečenstvo, povedal Lizuch. Kým doteraz na nasledujúci deň záchranári uvádzali len predpokladanú tendenciu lavínového nebezpečenstva, od tejto sezóny budú informovať o presnom stupni platnom pre ďalší deň. Pravdepodobnosť výskytu lavín vyjadruje päťdielna medzinárodná stupnica, pričom 5. stupeň zodpovedá najvyššiemu riziku spustenia lavíny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu