Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Teplé počasie prírode nevadí, nesmie však prísť prudké ochladenie

BANSKÁ BYSTRICA - Pomerne vysoké teploty v posledných týždňoch zvieratám ani rastlinám neškodili, odborníci sa však obávajú prípadného prudkého ochladenia.

Počasie predĺžilo vegetačné obdobie niektorých drevín, aktívny je stále hmyz, plazy a posunula sa doba migrácie sťahovavých vtákov, informoval Miroslav Saniga z Ústavu ekológie lesa v Starých Horách. "Vonku sú stále motýle, salamandre škvrnité, vretenice a pária sa lúčne koníky," povedal Saniga.

Pokiaľ príde postupné ochladenie, príroda sa stihne na zimu pripraviť, náhle prudké mrazy by však poškodili najmä stromy a podľa viacerých zoológov by mohli napríklad sťažiť odlet sťahovavých vtákov, ktoré ešte na Slovensku zostali. Ochranársky aktivista Marek Brinzík odhadol, že neskoršie ako po iné roky budú odlietať najmä vodné vtáky.

Relatívne teplé počasie, keď raňajšie teploty v nadmorskej výške 1500 metrov vystúpili koncom týždňa na desať stupňov Celzia, podľa Sanigu nezabránilo väčšine medveďov zaľahnúť na zimný spánok. "Medveďom toto suché počasie vyhovuje," povedal zoológ. Dodal, že vyrušiť by ich však mohlo premočenie brlohov jesennými dažďami.

Podľa meteorológov by po miernom ochladení cez víkend mali teploty na Slovensku aj na budúci týždeň stále prekračovať desať stupňov Celzia. V minulom roku pritom v tomto období v niektorých strediskách začínala lyžiarska sezóna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu