Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Úrad vlády nepodporí šport, ale Ficovu kampaň, tvrdí Rosová

Tatiana Rosová
Tatiana Rosová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozícii sa nepáči, že Úrad vlády SR má z budúcoročného štátneho rozpočtu dostať takmer dva milióny € (60,3 milióna korún) na podporu športu. Podľa opozície sa takto poruší kompetenčný zákon, ktorý jasne hovorí, že šport má na starosti ministerstvo školstva.

"Domnievam sa, že nejde o financovanie športu, ale ide v skutočnosti o financovanie kampane pána predsedu vlády," povedala na dnešnom rokovaní školského parlamentného výboru poslankyňa za SDKÚ-DS Tatiana Rosová. László Szigeti z SMK si myslí, že ide o nesystémové riešenie a zaváňa to politickým lobingom.

Splnomocnenec vlády pre šport Dušan Galis (Smer-SD), ktorý je členom výboru, tvrdí, že je potrebné, aby Úrad vlády SR dostal peniaze na podporu športu. Peniaze sa majú použiť najmä na spolufinancovanie futbalových ihrísk v obciach. Podľa Galisa premiér Robert Fico chce do konca volebného obdobia otvoriť 600 ihrísk.

Tlačový odbor Úradu vlády SR dnes informoval, že Fico v sobotu otvorí dve ihriská v okrese Bánovce nad Bebravou, na ktoré prispeli z rezervy predsedu vlády. Vedúci Úradu vlády SR Igor Federič odmietol opozičnú kritiku. "Úrad vlády určite neporušuje kompetenčný zákon," uviedol pred členmi výboru Federič s tým, že jeho úrad dostáva peniaze napríklad aj na výstavbu bytov pre Rómov.

"Zasahujeme tak do kompetencií ministerstva výstavby?" pýtal sa opozície Federič. Podľa poslanca za Smer-SD Stanislava Kubáneka športovcom je úplne jedno, od koho im prídu peniaze. "Masový rozvoj športu bol zanedbávaný a teraz sa z úradu vlády tento masový rozvoj športu podporuje," dodal Kubánek.

"Financovanie športu a štátna starostlivosť o šport zostáva v rámci rozpočtovej kapitoly ministerstva školstva," povedal štátny tajomník ministerstva školstva Jozef Habánik (nominant ĽS-HZDS). Rezort školstva má získať z budúcoročného štátneho rozpočtu 33,6 milióna € (1,012 miliardy korún) na šport.

Školský výbor dnes rokoval o návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu. Školstvo má získať spomedzi ministerstiev najviac peňazí, konkrétne 65 miliárd korún (2,16 miliardy €), z toho má byť z eurofondov 6,5 miliardy korún (215,8 milióna €). Ferdinand Devínsky z SDKÚ-DS sa obáva, či sa podarí získať všetky peniaze z eurofondov, s ktorými sa už počíta.

Poslanec za SMK László Szigeti kritizoval, že na školstvo opäť pôjde málo peňazí a naďalej budeme zaostávať za európskym priemerom. Členovia výboru mu nepodporili pozmeňujúce návrhy, ktorými chcel navýšiť rozpočet na šport, sociálnu podporu vysokoškolákov a na vydávanie učebníc. Poslankyňa za Smer-SD Oľga Nachtmannová uviedla, že prioritou vlády zostáva formovanie vedomostnej spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu